CULTURA
- Redacció / Juneda

La història del tabac i els caliquenyos a Juneda s’estrena com a obra de teatre el 30 de desembre

Íntims Produccions i el Grup Esclat porten a l’escenari el paper que va tenir aquest cultiu durant la segona meitat del segle XX, basant-se en una recerca de Núria Alamon, Jordi Quer i Isidre Pinyol.

Un dels assajos previs a l’estrena de ‘Màtria tabac’ al teatre junedenc. FOTO: Xavi Minguella

El diumenge 30 de desembre s'estrena al Teatre Foment de Juneda l'obra Màtria tabac, un espectacle de nova creació, representat per una dotzena de persones de Juneda mateix, que ficciona la història de l'elaboració del tabac i la cultura del caliquenyo en aquest municipi garriguenc. La majoria dels que pujaran a l'escenari, de diferents edats, no havien fet mai teatre, però van respondre a la crida que va fer el consistori al ser coneixedors directes o indirectes de la història tractada. "Hi va haver molt bona resposta, cosa que demostra l'encert de la temàtica", explica Ramon Giné, programador cultural que treballa per a l'Ajuntament. El repartiment el coordina el Grup Esclat, de Juneda, i de la dramatúrgia se n'ha encarregat la companyia lleidatana Íntims Produccions, que ja ha col·laborat amb el Foment en projectes com Juneda Incursió Social.

La idea va néixer arran d'una recerca etnològica de Núria Alamon, Jordi Quer i Isidre Pinyol, canalitzada pel Centre d'Estudis de les Garrigues, sobre el cultiu del tabac i l'elaboració artesanal de caliquenyos en la segona meitat del segle XX a Juneda, a partir de documentació existent i entrevistes. D'aquell treball en va sorgir l'exposició Caliquenyos, el tabac clandestí de Ponent, que es pot veure al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP), però també s'hi va veure el potencial per difondre la història en el format escènic. A tal efecte, el consistori es va acollir a un ajut de la Generalitat per fomentar el treball entre companyies professionals i la comunitat i en va sorgir el projecte Màtria tabac, al qual el Grup Esclat també es va mostrar disposat des d'un principi. El grup d'actors novells ha visitat l'exposició del CAMP, ha fet trobades amb protagonistes i ha investigat pel seu compte. "Ha sigut un procés de creació col·lectiva", explica Giné. 

Des del setembre fins ara, el grup ha assajat per estrenar Màtria tabac el dia 30, però sense descartar consolidar-se com a grup d'adults del Grup Esclat. Un dels propòsits de la iniciativa també és que Màtria tabac es pugui programar a altres poblacions vinculades històricament al cultiu i l'elaboració del tabac, com Torregrossa, Fondarella o Torres de Segre. Per a l'estrena de Juneda quasi s'han exhaurit les entrades.