OLI
- ACN/Redacció / Les Borges Blanques

La Fira de l'Oli de les Borges comptarà amb 39 productors d'arreu del país

La inaugurarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el pròxim 19 de gener. L’organització vol que la Fira vagi més enllà d’un cap de setmana i impregni l’agenda del llarg de l’any.

Talarn, Farran i Noguera, a la roda de premsa d'ahir a la Diputació. (foto: O. Bosch/ACN)

La Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques reunirà un total de 39 productors d'oli el cap de setmana del 19, 20 i 21 de gener. Això suposa un increment del 56% respecte l'any passat, increment que arriba bàsicament per dues vies: d'una banda, l'obertura explícita del certamen a una major diversitat d'olis i varietats. Fins ara ja hi havia mitja dotzena d'elaboradors de fora de l'àmbit garriguenc, però aquest avegada se n'hi han sumat una desena més. D'altra banda, també hi ha un lleuger increment de productors garriguencs, bàsicament molins particulars, que s'afegeixen als que ja hi havia l'any passat. Quant a cooperatives, hi ha les mateixes de sempre amb l'excepció de la de Cervià, que és baixa, i les incorporacions de la de Castelldans i Actel. L'objectiu d'aquesta obertura, segons lorganització, és "recollir la pluralitat de models d'emprenedoria, producció i certificació de la qualitat en el món de l'oli d'oliva".

Els detalls d'aquesta edició, la primera que organitza el nou govern municipal sorgit de les urnes del passat mes de maig, els van oferir ahir l'alcalde de les Borges, Josep R. Farran, i el regidor de Promoció Econòmica i Empresa, Salvador Noguera, junt amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, en una roda de premsa a la seu de l'ens provincial a Lleida. L'alcalde va destacar que un dels objectius del nou plantejament de la Fira és "fer-la extensiva a tot l'any" amb una agenda política, econòmica, social i cultural que abordi les principals preocupacions del sector, com la crisi climàtica i la sequera, el despoblament, la pèrdua de sòl agrari, el paper del mosaic agroforestal d'oliver en la construcció de paisatges més resilients als grans incendis forestals o els models de certificació de qualitat de l'oli. Enguany, la Fira de l'Oli ha buscat la col·laboració de la Fira de Reus i s'hi ha agermanat, perquè consideren que és un certamen "expert i amb experiència" que pot contribuir a abordar i donar profunditat i coherència al nou plantejament estratègic que es vol fer a les Borges Blanques.

Inauguració per part del president de la Generalitat
L'obertura oficial del certamen d'enguany anirà a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, tal com ja va succeir l'any passat. Serà el divendres a les cinc de la tarda al Pavelló de l'Oli i, per l'organització, la presència del màxim representant del Govern "reforça el caràcter nacional que es vol donar al certamen com a cita de referència del món de l'oli." En tots els anys de celebració de la Fira, serà la tercera vegada que la inaugura un president de la Generalitat. Les anteriors van ser l'any passat -també amb Aragonès- i el 2013 -amb Artur Mas-. La cloenda l’encapçalarà el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

27a edició i no 61a
La Fira de l'Oli d'enguany s'ha rebatejat com la 27a edició, de manera que es deixa de banda el calendari seguit en els últims anys, segons el qual seria la 61a, i es recupera la seqüència original iniciada el 1998, quan es va incorporar l'oli al que fins llavors era un certamen de comerç local i de maquinària. Als anys 80 i 90, però, ja havien existit Festes de l'Oli, organitzades conjuntament entre les DO Garrigues, Siurana i Baix-Ebre Montsià.