CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Òmnium Garrigues es constitueix finalment com a nucli propi

Compta amb uns 600 socis entre els 24 municipis de la comarca administrativa. A l’assemblea constituent d’aquest diumenge, que se celebrarà a les Borges, s'ha presentat una única candidatura de junta, encapçalada per Emili Farré.

Els membres de l'única candidatura presentada per formar la junta. (foto: Xavi Minguella)

El diumenge 28 de gener, a les 12 del migdia, tindrà lloc la primera assemblea general de socis d'Òmnium Cultural a les Garrigues, que alhora servirà com a assemblea constituent d'un nucli propi d'aquesta entitat a la comarca. Hi estan cridats els prop de 600 socis que té Òmnium a les Garrigues, una de les comarques amb una proporció més alta d'adherits (3%), que fins ara depenien orgànicament de la delegació  de Lleida-Ponent. D'aquests, un 40% es concentren a les Borges un 12% a Juneda, un 12% a Arbeca, i la resta es reparteixen entre tots els 24 municipis de la comarca administrativa, cosa que el converteix amb l'entitat amb més socis de la comarca, després d'un creixement exponencial molt acusat en els anys de l'anomenat procés sobiranista. 

Candidatura única
L'assemblea es farà a les Borges, a la sala d'actes del nou Arxiu Comarcal, en el que pràcticament serà l'estrena social d'aquest equipament. Fins al 31 de desembre, els socis interessats podien presentar candidatura per formar la primera junta oficial d'Òmnium Garrigues, però al tancament del termini només s'havia presentat una proposta d'equip, amb el borgenc Emili Farré al capdavant, junt amb Àngel Sedó (de Juneda), Xesco Guash, Neus Chillón, Eugènia Martí i Ariadna Salla, aquests últims també de les Borges. Si no hi ha res de nou, per tant, seran els noms que integraran la nova junta. La major part ja estaven a la junta gestora que en l'últim any havia funcionat en clau comarcal, organitzant activitats com l'homenatge a Josep Vallverdú l'estiu passat, projeccions dels curtmetratges dels Premis VOC o presentacions de llibres, a més de participar en iniciatives col·lectives com la Marxa de Torxes per la Independència. A l'assemblea es presentarà la memòria d'activitats del 2023 i el pla de treball i pressupost per al 2024. Clourà l'acte el president nacional d'Òmnium, Xavier Antich.