SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Vinils a deu municipis de Ponent per conscienciar sobre el suïcidi

Les Borges és una d’aquestes poblacions on el Departament de Salut porta la campanya. Simbolitza el punt negre al que es poden trobar les persones amb idees suïcides.

Vinil instal·lat a la placeta del Terrall de les Borges. (foto: Aj. Borges)

El Departament de Salut ha instal·lat temporalment uns vinils en 14 punts de 10 municipis de la Regió Sanitària Lleida, entre els quals la placeta del Terrall de les Borges Blenques, en una acció de carrer que vol contribuir a prevenir el suïcidi, especialment en homes de més de 50 anys. Aquests vinils mostren un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida, i l'acció forma part de la campanya "No el deixis caure en el pou del suïcidi" que el Departament va posar en marxa el desembre passat.

El director dels Serveis Territorials a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, ha visitat avui un d'aquests punts a la ciutat de Lleida i ha destacat la importància de l'entorn de les persones que presenten algun grau d'intenció de posar fi a la seva vida, "per això els demanem que els allarguin la mà, i això vol dir, principalment, trucar al 061."

Llevot ha explicat que a la regió sanitària, com a tot Catalunya, els episodis de conducta suïcida han crescut de manera substancial en els últims anys, sobretot, a partir de la pandèmia. Tant és així que al 2023, el nombre d'episodis va augmentar quasi un 50% respecte el 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, i va passar de 331 el 2022 a 495 el 2023. Entre el 2018 i el 2023 es van notificar 1.500 episodis, 571 d'homes i 929 de dones, una tercera part dels quals l'any 2023.

Pel que fa a les persones que han estat ateses a urgències amb idees o pensaments de suïcidi (ideació de suïcidi), a Lleida la població adulta ha crescut un 49%, i la d'edat infantojuvenil, un 70%. Cal destacar que Catalunya és una de les poques comunitats autònomes on es registren aquestes idees, fet rellevant, ja que una major detecció i atenció en episodis d'ideació suïcida possibilita una intervenció precoç i més efectiva per part dels professionals de salut.

Els vinils de la campanya, de 260 cm de diàmetre, seran en uns 90 municipis de tot el país durant un mes, tret d'algun punt que hi serà durant uns 15 dies. A la Regió Sanitària Lleida, a més de les Borges se n’ha instal·lat a Alcarràs, Almacelles, Alpicat, Balaguer, Cervera, Guissona, Lleida (5 punts), Mollerussa i Tàrrega.