SALUT
- Redacció

Més de 300 dones de les Garrigues ja han recollit o reservat productes menstruals reutilitzables

En el marc de la campanya “La meva regla, les meves regles”, que vol contribuir a l’equitat menstrual. Es poden recollir a les farmàcies amb un codi QR personal i intransferible disponible a La Meva Salut.

La delegada del Govern, Montse Bergés, en una visita avui a Barbens.

316 dones garriguenques ja han recollit productes menstruals reutilitzables i sostenibles durant la primera setmana de posada en marxa de l'acció "La meva regla, les meves regles", promoguda pel departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat per garantir l'accés a aquests materials a totes les dones facilitant-ne la distribució gratuïta, així com la informació i acompanyament professional.

Segons dades de la Delegació del Govern, a la comarca de les Garrigues s’han dispensat 236 productes, als quals cal afegir-ne 80 més que s’han reservat i s’entregaran els pròxims dies. Al Segrià han sigut 3.466 (més 1.043 de reservats) i al Pla d’Urgell, 490 (més 193 de reservats). Al conjunt de Ponent han sigut més de 7.000 les dones que han respost a la campanya, sobre una població potencial de 115.300 dones.

Per tipologia, els productes que han generat més demanda han estat les calces menstruals (58,2%), seguides per la copa menstrual (28,1%) i les compreses de tela (13,7%). Per franges d'edat, la meitat de les dones que han anat a les farmàcies a buscar els productes tenen entre 30 i 50 anys.

La distribució dels materials i l'assessorament es fa a través de les més de 200 farmàcies de la vegueria que s'han adherit a la campanya, amb uns 500 professionals seus que han rebut sessions de formació, organitzades pel Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Aquestes dades s'han donat a conèixer avui a Barbens (Pla d’Urgell) en una visita de la delegada, Montse Bergés, acompanyada de la directora dels Serveis territorials d'Igualtat i Feminismes, Elena Fuses, per conèixer de primera mà anava la campanya, que es va posar en marxa dilluns passat arreu del país. També hi han assistit l'alcalde de Barbens, Andreu Benet, i la 1a tinent d'alcaldia i regidora d'Educació i Cultura, Judit Ibós.

Per Montse Bergés, els resultats d’aquesta primera setmana són "molt satisfactoris" i “demostren la bona acollida que està tenint aquesta iniciativa entre les dones, que és pionera al món". Per la delegada, aquesta acollida palesa "com de necessari era posar al centre de l'agenda el dret a l'equitat menstrual".

Codi QR a l’espai La Meva Salut
La iniciativa “La meva regla, les meves regles” està inclosa al Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, i consisteix en distribuir gratuïtament i de manera universal (és a dir, sense requisits diferenciadors) productes menstruals reutilitzables. La persona interessada només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l'apartat de “Novetats: La meva regla, les meves regles” de l'espai de salut digital La Meva Salut, bé a través de la pàgina web, bé via aplicació mòbil. Si en aquell moment no en tenen a la farmàcia, es pot demanar i, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, estarà disponible en un termini màxim de 48 hores.