COMUNICACIÓ
- Redacció / Juneda

La premsa comarcal catalana reflexiona a Juneda sobre la memòria i sobre la seva salut

L'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) va celebrar el dissabte l’assemblea anual i la convenció, oberta als veïns, i va aplegar un centenar de periodistes del país. També va premiar una dotzena de revistes que feien anys, com ‘Fonoll'.

(Foto: ACPC)

Més d'un centenar d'editors i periodistes de la premsa de proximitat de tot Catalunya es van reunir aquest dissabte a Juneda per participar en la 42a Assemblea de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la 16a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, que era oberta a tots els veïns.

L’Assemblea d’associats va servir per renovar l’òrgan directiu de l’entitat, del qual formen part SomGarrigues i la revista Fonoll. Anna Bertran, editora de la revista mensual Sió d'Agramunt, i Laia Pedrós, directora del setmanari Nova Tàrrega es van incorporar a la junta, en substitució d'Eva López d'El 3 de Vuit de Vilafranca del Penedès. 

Al punt del migdia va començar la Convenció de la Premsa Comarcal i Local, la qual tenia com a plat fort dues ponències dels reconeguts periodistes Rafel Nadal i Núria de José. L'exdirector d'El Periódico de Catalunya i escriptor va fer la lectura d'un text anomenat La litúrgia de la memòria amb què va assenyalar, entre d’altres, el paper de la premsa de proximitat per donar testimoni de què passa i permetre historiografiar la realitat. De José, per la seva part, com a vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunyala va radiografiar la professió i va explicar que "treballem en un entorn inestable i en transformació", però que els mitjans que "gaudeixen de més credibilitat i que estan resistint millor la interferència informativa són els de la premsa de proximitat”. Durant la convenció també es va presentar la cooperativa de serveis lingüístics Growords, que treballa entre d’altres amb SomGarrigues.

A primera hora de la tarda l'activitat es va traslladar a la pista Parc Alegria per celebrar un dinar de germanor, al final del qual s'ha commemorat una dotzena de publicacions que enguany complien anys. Entre les guardonades hi havia Fonoll de Juneda.

El punt culminant de la tarda va arribar amb el lliurament del premi anual Reconeixement pel suport a la Premsa Comarcal a Òmnium Cultural. Marta Garsaball, vicepresidenta de l'entitat, e va recollir de mans de Francesc Fàbregas, president de l’ACPC. Garsaball va recórrer la història de l’entitat i va dir que "defensar el país també és defensar la potència, la diversitat i la qualitat de la premsa comarcal com un element distintiu de la nostra cultura".

La jornada va estar organitzada per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la revista Fonoll, va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Juneda i el Departament de la Presidència de la Generalitat; el patrocini d'AVP i de Go Viatges i Esdeveniments, i la col·laboració del Centre de les Arts i la Memòria de Ponent.