CULTURA
- Redacció / Juneda

Cinema Paradiso, El mestre que va prometre el mar i Muyeres protagonitzen el primer Festival PLA a Juneda

El festival compta amb una secció oficial que competeix pels premis, tant de pel·lícules com de curtmetratges. Tindrà lloc l’últim cap de setmana d’abril amb el Teatre Foment com a espai principal.

Fotograma de Cinema Paradiso, film que obrirà el festival.

Del 26 al 28 d'abril tindrà lloc a Juneda, al Teatre Foment, el primer Festival Pla de cinema rural, una iniciativa organitzada per l'Ajuntament i impulsada pel junedenc Joan López, guionista i membre de l'equip editorial de Filmin. La programació arrencarà el divendres al vespre amb la gala inaugural i la projecció d'un clàssic de culte i èxit internacional, Cinema Paradiso (1988), de l'italià Giuseppe Tornatore. La gala, presentada per l'actriu junedenca Alexandra Olmo (coneguda popularment pel programa El Llop, de TV3), inclourà diverses actuacions musicals.

L'endemà dissabte, a mig matí, es projectaran els dos primers capítols de la sèrie de dibuixos animats Rovelló (1999), basada en la novel·la de l'escriptor Josep Vallverdú. A la tarda serà el torn de Muyeres, un documental de Marta Lallana nominat al Gaudí sobre la preservació de la cançó tradicional d'Astúries, en què el músic Raül Refree (Raül Fernández Miró) és protagonista. Refree serà a Juneda i respondrà les preguntes dels assistents en un col·loqui moderat per Meritxell Gené. A la nit, en una sessió que inicialment s’havia previst a la fresca a la plaça de l'Església però que es farà al Foment, el protagonisme serà per la pel·lícula nominada a cinc Goya El mestre que va prometre el mar, de Patricia Font; l'especialista i professor Sebastià Gertrúdix descobrirà la història real que hi ha darrere del film, en un col·loqui moderat per la periodista Txell Bonet, vinculada a Fulleda.

Obres a competició
El festival compta amb una secció oficial i els corresponents premis del jurat, per a pel·lícules i per a curtmetratges. El diumenge hi haurà els passis dels curtmetratges, a més d'un fora de competició (A trenc d'alba), l'equip del qual oferirà una masterclass. A la tarda es podran veure les pel·lícules En nombre de la tierra i La Suprema, que junt amb Muyeres són les que van a competició. Durant el diumenge hi haurà una caravana de Tombs Creatius al CAMP habilitada com a petita sala de projecció (hi caben set persones) de curtmetratges d'animació i infantils.

Sessions prèvies l'any passat
El festival PLA es va donar a conèixer l'estiu passat, amb la projecció de dues sessions a la fresca, i al novembre va celebrar una edició zero, al Teatre Foment, amb una taula rodona amb part del càsting d'Alcarràs i el visionat de la comèdia documental Domingo, Domingo.