MEDI AMBIENT
- Redacció

El nou Pla Infocat afecta ara tots els pobles garriguencs

Fins ara, 21 municipis tenien l’obligació de tenir un pla de prevenció d’incendis (PPI). Ara s’hi sumen set poblacions, entre les quals les Borges, Juneda i Arbeca. Els sis restants tenen la recomanació d’elaborar-ne.

Roda de premsa de presentació del pla Infocat a l’abril. (foto: Norma Vidal/ACN)

Protecció civil de la Generalitat va presentar el dimecres 15 de maig en una sessió telemàtica amb els alcaldes i responsables municipals de Ponent les novetats del Pla Infocat, d'emergències per incendis forestals. El nou document amplia al conjunt de poblacions del país l'obligació o la recomanació de redactar un pla de prevenció d'incendis forestals (PPI). Les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, l'Albi, els Omellons, Granyena de les Garrigues i la Floresta són els set municipis que en el termini d'un any hauran de comptar amb aquesta eina dins els seus Plans d'Actuació Municipals (PAM).

D'aquesta manera, se sumaran als 21 pobles que ja es troben en aquest escenari, tota la franja sud de la comarca d'oest a est, d'Almatret a Fulleda i l'Espluga Calba. Per altra banda, hi ha sis pobles que passaran de no estar inclosos en les mesures de l'Infocat a tindre la recomanació de comptar amb un PPI. És la situació d'Alcanó, Alfés, Puiggròs, Sarroca de Lleida, Sunyer i Torregrossa.

El Govern atribueix la modificació de l’Infocat a l'interès per adaptar-lo al canvi climàtic. Entre altres mesures, també s'ha integrat en l'Infocat el pla Alfa del Cos d'Agents Rural en totes les accions que comportin mesures restrictives (tancament de massissos, suspensió d'activitats vulnerables...).

Plans d'incendi compartits
L'incendi del 2019 va estimular el repunt d'algunes Associacions de Defensa Forestal (ADF) com la que uneix els voluntaris i consistoris de Bellaguarda, la Granadella i Bovera, dita Bellagrabo. Els treballs del 2021 no van acabar quallant i ara se'n vol tornar a incentivar l'activitat. Entre els elements que sí que s'han avançat, però, hi ha un PPI compartit entre els tres pobles. Juncosa i els Torms també han elaborat els últims temps un PPI compartit. El dilluns 20 de maig Juncosa va acollir una jornada tècnica sobre incendis i gestió forestal.