GASTRONOMIA
- Redacció / Juneda

Tot a punt a Juneda per al 47è Concurs de Cassoles de Tros

El parc del Salt Desfeft tornarà a acollir les colles participants en la jornada gastronòmica, tot i que el programa s'estén a tot el cap de setmana del 31 de maig i 1 de juny, amb la Pista Parc Alegria com a segon punt de referència. 

(Foto: X.M.)

El cap de setmana del 31 de maig i l'1 de juny, Juneda estarà de celebració. Torna el Concurs de Cassoles de Tros, la festa emblemàtica del municipi, que enguany arriba a la 47a edició.  Com ja fa anys, la trobada serà a l'entorn de la Quarta Séquia del Canal d'Urgell, a la zona del Salt Desfet, i ja en seran 21 en aquest emplaçament.  En queden pocs, ja, per igualar el temps en què el Concurs es va fer a la plaça Catalunya, al centre del poble, on va arrencar el 1979. L'any passat hi van participar 97 colles i es calcula que unes 2.000 persones van fer acte de presència a la zona. Fins al 26 de maig les inscripcions estan obertes.

El funcionament de sempre
La fórmula és la mateixa de cada any: cada colla té assignada una parcel·la i l'organització facilita un saquet de llenya, aixetes d'aigua distribuïdes al llarg del parc i contenidors de residus per a cada fracció. Les consignes són poques i clares: cassola de terra, foc de llenya, prohibit l'arròs i a quarts de dues del migdia, els qui concursin han de portar una mostra a la taula del jurat. Enguany, els encarregats de valorar les cassoles són el cuiner Arnau París, conductor del programa Cuina Pim-Pam, de 3Cat; la xef Rais Esteve, que va ser directora de creativitat del restaurant Disfrutar, de Barcelona, i ara és coresponsable del projecte familiar d'oleoturisme Molí de la Vansa (la Noguera); el jove cuiner Sergi Aritzeta, que havia treballat a Cal Xirricló de Balaguer i ara és propietari del restaurant El Truc, d'Agramunt; la junedenca Marina Jornet, cuinera aficionada i una de les protagonistes del programa El tàper de la iaia, de 3Cat; i el showman Txabi Franquesa, col·laborador del Club de la Comedia i Versió RAC1, entre altres. Franquesa serà l'encarregat, també, de l'espectacle d'humor que el diumenge clourà la festa, a la Pista Parc Alegria.

Afavorir la participació de joves
L'organització (Ajuntament) ja fa uns anys que va introduir alguns elements per afavorir la participació de colles de joves, com ara crear un apartat específic dels premis per a grups d'entre 12 i 17 anys, que al moment de la inscripció hauran de fer constar expressament el seu caràcter de colla juvenil. El premi consisteix en 15 entrades al parc d'atraccions Port Aventura. Els titulars del Carnet Jove apuntats a la modalitat juvenil, a més, tenen un 20% de descompte en la inscripció.

La resta de premis generals són el Cullerot d'Or, amb un pernil i un val per dinar o sopar de colla (valor de 150 euros) per als primers; el Cullerot de Plata, amb una espatlla i el mateix tipus de val per als segons; i el Cullerot de Bronze, amb el val corresponent per als tercers.

10 anys de cursa
Un dels actes que ja forma part de la identitat de la festa és la cursa i la caminada que el Consell Esportiu, l'ADPN La Banqueta i l'Ajuntament organitzen el dia abans del Concurs al llarg de la banqueta del Canal. Hi ha curses de 5 i 10 km, i caminades de 8 i 14, amb avituallament, recull fotogràfic, entrepà i beguda. Aquest 2025 es complirà una dècada de la incorporació d'aquest vessant esportiu i de descoberta del patrimoni natural a la festa.

De tres cassoles a un centenar
Els orígens del Concurs se situen el 1977. Un aiguat va obligar a traslladar la jornada a un cobert i només hi van participar una trentena de persones, amb tres cassoles. Era l'embrió del qual naixeria una comissió que el 1979 encetaria  oficialment  el calendari. Aquell any ja van ser 36 colles i uns 500 participants, xifra que aniria creixent i que en algunes ocasions va arribar a 160 colles i tot, fins que s'ha estabilitzat al centenar actual.