COMARCA
- Les Borges Blanques

Assistència massiva al debat electoral de les Borges Blanques

A pocs dies per als comicis electorals del 22-M, el Pavelló de l’Oli va acollir ahir el debat amb els sis candidats a l’alcaldia de les Borges Blanques, que va organitzar la revista Terrall amb el suport de l'Ateneu Popular Garriguenc i SomGarrigues.

El debat, moderat pel garriguenc Josep Maria Solé, es va iniciar amb una exposició del programa electoral de cadascun dels candidats. Tot seguit, es van abordar diverses àrees o temàtiques.

Urbanisme
El convergent Enric Mir va parlar de la necessitat d’actualitzar-lo i millorar-lo amb màxima transparència i participació ciutadana. La candidata pels socialistes, Imma Purroy, va voler deixar clar que no és temps de construir grans infraestructures, sinó de potenciar les que tenen i fer-ne un ús. Per la seua part l’independent Francesc Macià va reclamar urgentment l’aprovació del nou Pla d’Ordenació Urbanístic (POUM). “Si algú vol invertir a les Borges cal que trobi una bona planificació”va dir. En aquesta mateixa línia es va centrar el discurs del candidat del PP, Ramón Camús, qui també va aprofitar el seu discurs per demanar la piscina climatitzada, la supressió de les barreres arquitectòniques a l’Ajuntament, la màquina de raigs X al CAP de les Borges Blanques o la reorganització dels aparcaments a la ciutat. El candidat per la CUP, Gerard Cabezuelo, va ser el primer en ressaltar la importància de construir el Centre de Tecnificació de Tennis de taula. L’alcaldable per ERC, Miquel Àngel Estradé, va parlar del conjunt d’inversions que s’han anat fent al municipi en els darrers anys. “Hem invertit 16 milions d’euros, més del doble que en l’anterior legislatura. I els borgencs hem aportat tan sols un euro de cada 10. Hem de seguir invertint i això serà a través del 5 ME del pla de Barris, mitjançant el qual farem l’auditori i l’escola de música al Carrer Nou” va dir. Pel que fa al POUM, Estradé va recordar que ja s’ha fet l’aprovació inicial i que es va decidir ampliar el període d’exposició pública perquè tots els ciutadans poguessin consultar-lo.

Economia financera
El gruix d’inversions que s’han fet al llarg d’aquests quatre anys i la necessitat de seguir invertint van centrar el discurs d’Imma Purroy i Miquel Àngel Estradé. Macià va ser contundent al respecte: “cal posar els contes damunt de la taula. Aquesta disbauxa no pot existir” va dir. Per la seua part, Camús va assegurar que és del tot necessària una auditoria i reduir el personal que treballa a l’Ajuntament si no hi ha feina. La CUP va defensar també l’auditoria econòmica. “no estem a l’ajuntament i cal que la fem per saber com estan les coses. Aniria acompanyada d’una auditoria laboral. Molts diuen que la plantilla de l’ajuntament s’ha inflat. Intuïm que és possible que sigui així però el que sí veiem és que està mal organitzada”.

D’altra banda, els impostos és sens dubte una de les principals preocupacions de la ciutadania. En aquest sentit, Cabezuelo va matisar que si es volen mantenir les polítiques socials els impostos no es poden baixar però que tampoc s’apujaran. Finalment, Estradé, va recordar que s’ha aconseguit amortitzat bona part del deute que hi havia a l’ajuntament. “Tothom té dret a especular i a fer catastrofisme”. Així mateix, es va comprometre que totes les inversions que es puguin fer d’ara endavant estarien subvencionades en un 80%. D’altra banda, Estradé va parlar de la revisió dels valors catastrals, ja que han baixat i això suposaria una reducció de l’IBI.


El deute i l’actual situació econòmica del consistori va alimentar un encès estira i arronsa. En resposta a Miquel Angel Estradé, Enric Mir va recordar que l’endeutament de CiU es va donar després de pagar totes les inversions que havien fet els republicans. “No ens agrada ser pessimistes, sinó realistes. Ja veiem com va el país, em temo que a nivell d’ajuntament seguirem el mateix camí”. Mir va parlar també de convenis “fora de la legalitat” i va criticar la mala gestió de l’actual equip de govern. Una mala gestió que segons Estradé també van fer els convergents quan eren a l’Ajuntament. “Nosaltres el que no farem mai és finançar projectes a càrrec de l’ajuntament, sense cap subvenció. Ells es van endeutar al 100% amb el projecte del la gespa del camp de futbol i els dipòsits d’aigua. És veritat els hi vam deixar un ajuntament endeutat perquè vam fer obra pública. Ells en canvi, es van endeutar sense fer res” va dir Estradé.

Politiques socials
En aquest àmbit gairebé totes les formacions hi estaven d’acord: Cal millorar i ampliar els serveis del nou CAP així com el servei d’atenció domiciliaria.

Comarca i territori
Les Borges Blanques té potencial. En això tots també van coincidir. Ara bé, per l’independent Francesc Macià, cal que les Borges exerceixi de capital i per fer-ho, va dir, “cal una piscina coberta, un teatre comarcal o el famós arxiu que entre tots, anant badant, s’ha perdut!”

La Fira de l’Oli i el concepte d’oliturisme que es ve impulsant des del Consell Comarcal són fonamentals pel futur de les Borges. No obstant, Mir va remarcar que el municipi és difícil alhora de trobar oportunitats que siguin diferents de l’economia tradicional. Per aquest motiu, “cal fer inversions en projectes empresarials que ens puguin fer créixer”. Purroy va reivindicar una DO de les Garrigues a les Borges Blanques que ens ajudi a donar-nos a conèixer a l’exterior, és a dir, una marca única, sota el paraigües de les Garrigues, que englobi no només l’oli sinó també l’oliturisme, la cultura, el patrimoni, les noves tecnologies.

Cultura, educació i esports
Enric Mir va defensar la construcció del teatre mentre que Cabezuelo i Macià van optar per recuperar el Festival Borges en curt però en un format totalment diferent a l’inicial.
D’altra banda, Purroy va proposar la creació d’un hotel d’entitats i l’ampliació del complex esportiu. Francesc Macià va remarcar el potencial d’artistes que h ha a les Borges i es va comprometre a adequar un espai perquè artistes i artesans tinguin la seua pròpia autonomia i puguin exposar els seus treballs. Ramón Camús del PP, va proposar la construcció d’un cinema.

Pel que fa a l’Arxiu comarcal, la reivindicació general va girar en torn a la seua defintiva construcció. Estradé va recordar que existeix ja un conveni signat amb el departament de Cultura que atorga una subvenció de 3,4 milions d’euros per a la seua construcció i demanava la complicitat i l’ajuda d’Enric Mir perquè es pugui tirar endavant. Per la seua part, Enric Mir va criticar el retard i va posar en dubte que la Generalitat pugui complir els compromisos adquirits amb els terminis pactats.

Agricultura, indústria i comerç
En aquesta matèria, Estradé va centrar el seu discurs en les cinc estratègies per crear ocupació, gràcies a la fira, el viver o el futur Centre d’Innovació tecnològica i empresarial. En aquesta mateixa línia, Imma Purroy es va referir a les subvencions per la implantació de comerços a la ciutat.

L’estat actual del polígon de Vaca Roja va ser novament en aquest àmbit protagonista. Tots els grups polítics van coincidir en afirmar que esdevé essencial desbloquejar el tema d’aquest polígon responent Estradé a les acusacions de paralització per part de Macià, que “la Generalitat de Catalunya no autoritzarà la construcció de cap altre polígon fins que no es dugui a terme el de Vaca Roja, obra adjudicada a dit pel govern CIU+INDP a una empresa privada que comprà el M2 a 2,5 € i ara pretén vendre’l a 16 €”

Un cop enllestit aquest bloc, Josep Maria Solé va encetar un conjunt de preguntes amb resposta ràpida sobre diferents preguntes que preocupen els ciutadans de les Borges. Abans dels 30 segons que va disposar cada candidat per demanar el vot, hi va haver un torn de preguntes per part del públic. Les inquietuds dels assistents van girar entorna la manca de servei de policia local en el torn de nit o el polèmic sou del futur alcalde. Estarien disposats a mentenir-se, pujar-se o baixar-se els sous? Mir, Macià, Camús, Purroy i Cabezuelo, exposaren que en un context de crisi com l’actual el que menys pertoca és apujar-lo i es van mostrar partidaris de baixar-lo. En aquest mateix sentit, es va expressar Miquel Angel Estradé qui va afegir però que, per la responsabilitat i dedicació d’aquest càrrec, el sou ha de ser digne. Cabezuelo va parlar de 1.800 euros nets i l’Estradé va dir que actualment cobra 1.100 euros tot i no ser dedicació exclusiva.
Val a dir també que Ramón Camús va qüestionar la independència de FesTV, en resposta a una pregunta sobre el perquè no s’havia arribat a dur a terme una taula rodona amb els segons candidats.