COMARCA

CiU dóna el cop a les Borges i s'emporta el Consell Comarcal pels pèls

Eleccions a Llardecans

El Consell Comarcal de les Garrigues també canviarà de mans però pels pèls. De fet, ho farà per un estret marge de 3 a 4 regidors i no més de 300 vots sobre més de 10.000. En aquest cas, la federació nacionalista aconsegueix la majoria però només per un conseller. Així, CiU tindrà 10 consellers, Esquerra en perd un i es queda amb 5 i el PSC manté els 4 que ja tenia. 
A nivell comarcal, Convergència obtindrà l'alcaldia a 12 poblacions, ERC n'aconseguirà 7, el PSC ho farà a 3 i els Independents governaran a Cervià. Al Soleràs estan pendents dels pactes per saber qui serà el seu proper alcalde.
A les Garrigues Històriques la federació nacionalista s’ha emportat 5 de les 9 alcaldies en disputa, mentre que el PSC i el PP n’han guanyat una cadascun. A Alfés també estan pendents dels possibles pactes per saber qui serà el proper alcalde.

Una de cada quatre alcaldies canvia de color polític. A banda de l’ajuntament de les Borges Blanques, fins a cinc alcaldies més de les Garrigues Administratives poden canviar de color polític. Això significa que un de cada quatre pobles canviaria d’alcalde i de partit de Govern. En total, dos serien en favor de CiU, dues més en favor dels socialistes, una per Esquerra i una altra per Independents.

Cop de CiU a les Borges. El convergent Enric Mir serà el proper alcalde de la capital de les Garrigues si es repeteix el pacte de 2003 entre la coalició nacionalista i els Independents per les Borges de Francesc Macià. CiU obté 6 regidors, mentre que ERC es queda en 4. La resta de forces amb representació a l'ajuntament borgenc seran el PSC, els IBB i la CUP amb 1 regidor per barba.

Històrica victòria dels Independents a Cervià. Per primer cop a la història de les Garrigues, una candidatura d’Agrupació d’Electors, aconsegueix l’alcaldia d’un municipi. La formació IperC, encapçalada per Gemma Manresa, van donar la sorpresa en aconseguir 4 regidors, un més que la formació convergent. En questa ocasió, CiU presentava per aquests comicis un històric del poble, Josep Maria Totst. IperC va sumar 109 vots més que els seus rivals. Els socialistes no aconsegueixen representació tot i que presentaven com a cap de llista el darrer i únic alcalde d’ERC a Cervià, Jordi Martí Sendra.

Els Omellons passa a mans d’Esquerra. El fins ara alcalde, Miquel Català, va perdre l’alcaldia i a més ho va fer de manera estrepitosa al no aconseguir cap edil al poble. Els clars vencedors són el jove grup associat a Esquerra qui governarà els propers quatre anys amb majoria. Per la seua banda, el Partit Popular treu 2 edils i CiU, 1. L’alcalde serà el jove Xavier Gaya (AM).

Els socialistes aconsegueixen la Granadella i desplacen a Guiu. El grup d’Independents vinculat a PSC va aconseguir per 18 vots l’alcaldia de la Granadella. Perd Pere Miquel Guiu, un històric també de la federació nacionalista, veurà la propera legislatura des de l’oposició. L’alcalde serà Carles Gibert una persona molt vinculada a les associacions del poble.

CiU aconsegueix Castelldans i ERC només guanya un regidor. Un altre poble que ha passat a mans de Convergència és Castelldans, un municipi on el fins ara l’alcalde socialista i partit de Govern –amb coalició amb ERC- no va presentar candidatura. El nou alcalde serà Xavier Lòpez (CiU). Esquerra només guanya un regidor malgrat que el PSC no es presentava i en tindrà tres pels sis de la federació.

La llista del PP treu un edil a Fulleda. El poble de l’Agustina d’Aragó continuarà en mans d’Esquerra, l’alcalde serà el fins ara edil d’Urbanisme Jordi Arbós, després que la fins ara alcaldessa, Maria Neus Arbós decidís no presentar-se. La notícia potser cal buscar-la en el fet que la candidatura del Partit Popular va aconseguir un edil (4-1).

L’única candidatura d’Iniciativa aconsegueix 1 dels cinc edils de la Pobla. L’única candidatura d’Iniciativa per Catalunya-Verds a la comarca va aconseguir ahir un regidor. La llista encapçalada per Zacaries Sobrepere portava de la mà un grapat de noves propostes que han fet el pes als electors. L’alcaldia seguirà en mans de CiU amb 4 edils. L’històric Anton Bundó (AM) per l’edil que tenia.

Tot per decidir al Soleràs. El grup de joves que va formar la candidatura Independent serà qui finalment tindrà la clau de la governabilitat al Soleràs després que socialistes i convergents aconseguissin tres regidors per cap. Es postula un pacte entre Independents i socialistes que trauria de les mans l’històric domini convergent del poble. S’haurà d’esperar a veure quins són els pactes.

Alfés és de la CUP. Gran resultat de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a Alfés que aconsegueix tres regidors en la primera vegada que concorre a les eleccions municipals en aquest poble de les Històriques. No obstant això, un pacte ERC-CiU (2+2) podria deixar a les portes de la governabilitat la jove formació política.

Almatret, l’únic poble del PP. L’únic alcalde del PP de les Garrigues serà el d’Almatret. L’històric Jesús Quiroga guanya amb 4 edils l’alcaldia pels 3 regidors que aconsegueix CiU. Quiroga manarà amb tranquil•litat després de la renúncia del fins ara alcalde, l’independent Evarist Giralt.

CiU pispa als socialistes l’alcaldia de Llardecans. Un poble que semblava continuaria en mans socialistes, era el de Llardecans. Res més lluny de la realitat, després de la consecució de l’alcaldia amb 4 regidors per part de la formació convergent pels 3 socialistes. El nou alcalde serà Miquel Sas que recupera l’alcaldia després de quatre anys.

Trompada de Sabaté a Maials. Un segon bastió de les Històriques que recupera Convergència és Maials. L’estrepitosa desfeta de la candidatura de Joan Sabaté –que perd un regidor- torna a Convergència l’alcaldia del municipi després de vuit anys en mans socialistes. David Masot, el cantant dels coneguts grups de música The Companys i Tremendos guiarà el timó de l’alcaldia maialenca.

Resultats electorals població per població.