COMARCA

Front d’alcaldes contra el dipòsit de residus de Seròs

Els alcaldes de Llardecans, Maials, Almatret, Torrebesses, Aitona i la Granja d’Escarp han consensuat un manifest conjunt de rebuig a la construcció d’un dipòsit de residus a Seròs (el Segrià) sota el títol Per un territori net. No a l’abocador de Seròs, en saber que la instal·lació se situarà molt a prop als seus termes municipals, en considerar-la un greuge cap al territori i per “defensar els nostres principis morals”.
El document -al que ha tingut accés SomGarrigues abans que els primers edils el rubriquin oficialment- parla de “revindicar la nostra identitat per la terra que ens alimenta i ens ha vist créixer i que volem seguir defensant”.
En aquest sentit, el manifest d’alcaldes diu que “el sentit comú no ens permet entendre com en una zona tan rica en flora i fauna, declarada Sòl de Protecció Especial en el Pla Territorial de Ponent del Departament de Política Territorial (DPTOP) pel seu valor natural i connexió amb l’Aiguabarreig, s’hi pugui construir un dipòsit controlat de residus de 1.875.00 metres cúbics de capacitat”.
Per la seua banda, l’alcalde de Seròs, Gabriel Pena, en declaracions a aquest rotatiu, va indicar que “no puc acceptar l’opinió d’uns alcaldes que ni s’han mirat el projecte ni tenen autoritat econòmica o científica per avaluar-lo”. Gabriel Pena va afegir que “hi ha més instal·lacions semblants al nostre país i ningú les qüestiona”.
Pel que fa als rèdits polítics que se’n poden treure per part dels alcaldes signants, Pena va explicar que “Convergència i Unió ha perdut la plaça de l’alcaldia de Seròs i la volen recuperar com sigui”.
 

La nostra terra

Al manifest es fa referència també a l’emplaçament de la instal·lació i es diu que “si l’abocador s’acaba construint, la nostra terra haurà de suportar tota classe de residus susceptibles de perjudicar els nostres camps de cultiu i les aigües que s’utilitzen per al rec del Segrià Sud”.
En aquest sentit, Pena va explicar que “la captació del Segrià Sud (al pantà de Riba Roja) rep residus -com metalls pesants- de la neteja del carbó de les exploacions mineres que van directament a parar a l’estació de bombament. Sembla que d’això no se’n vulguin assabentar”. A més, “el dipòsit de residus es col·locarà prop de l’Aiguamoll de Montmaneu, avui en dia assecat i ple de camps de conreu”, matisa l’alcalde.
 

Economia

“La instal·lació d’un dipòsit de residus com aquest suposarà una sèrie d’ingressos addicionals per al municipi de Seròs, tal com ho podrà ser la construcció de centrals eòliques per als municipis de Llardecans, Maials o Almatret”, explica Pena.
En aquest sentit, l’alcalde serosí considera que la construcció d’aquestes centrals que formen part de les ZDP suposen una major “agressió al territori i al paisatge” i poden “repercutir negativament al turisme ornitològic”.