ECONOMIA

Els pagesos inverteixen més de mig milió d’euros en la compra de 14 tractors nous

La vida útil d'un tractor és d'unes 2.000 hores anuals.

Els pagesos de la comarca de les Garrigues han invertit en el que portem d’any uns 560.000 euros en la compra de tractors nous, segons el Registre Oficial de Maquinària Agrícola del Departament d’Agricultura (ROMA).
En total, els agricultors garriguencs han adquirit 14 vehicles, amb una mitjana de cost de cadascun que oscil·la entre els 30 i 45 mil euros.
Al conjunt de la província de Lleida la inversió en aquest tipus de maquinària se situa al voltant dels 7,6 milions d’euros, amb la compra de 191 tractors nous. Per comarques, la primera en el rànquing de compra de maquinària és el Segrià –que inclou les Garrigues Històriques–, amb la compra de 371 unitats. En el mateix període els agricultors de la província han adquirit 408 tractors de segona mà.
Hi ha dos bancs de dades que poden donar fe que, aquest 2011, s’estan estrenant més tractors que en els dos últims anys. El més acurat –fins al punt que les marques paguen les primes als concessionaris en funció de les xifres que hi surten– és el ROMA (Registre Oficial de Maquinària Agrícola), gestionat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat.
El departament recomana als agricultors renovar els tractors a fi i efecte de millorar l’eficiència de les explotacions i augmentar la seguretat dels treballadors del camp.
Aquestes xifres podrien animar el sector de la maquinària agrícola, que en tot just un mes viurà una de les seues cites més importants amb la celebració de la Fira de Sant Miquel.
La renovació de la maquinària agrícola és vital no només per a l’eficiència de les explotacions, sinó també per a la seguretat dels agricultors i treballadors del camp.