COMARCA
- Les Borges Blanques

La ciutat creixerà en 5.000 habitants els propers 20 anys, segons el nou POUM

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha aprovat el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per un vot de diferència en la darrera sessió plenària. El nou planejament contempla el creixement de la ciutat per als propers 20 anys. L’avanç determina que la ciutat no creixerà en excés, de fet, el document aprovat no conté grans ocupacions de sòl urbà més enllà del límit actual.
La suma dels habitatges nous que encara cabrien a la ciutat, segons aquest document, seria d’uns 2.700, xifra que amb una ocupació mitjana de 2 o 2,5 persones per habitatge resultaria un increment de població per les properes dues dècades d’uns 5.500 habitants. Així, la capital de les Garrigues superarà els 10.000 habitants un cop es desplegui totalment el pla.
Les llicències atorgades per l’Ajuntament de les Borges Blanques per la construcció d’un nou habitatge han passat de les 350 emeses el 2006 a les quatre que es van emetre l’any 2009, segons va explicar l’alcalde de la població, Miquel Àngel Estradé. A més, Estradé va ressaltar que l’any 2005 se n’havien emès ja 250, és a dir, que en dos anys es va donar permís als pormotors per construir 600 pisos nous. Actualment, en el que portem de 2010, el consistori borgenc ha emès set llicències.
La xifra encara és més alarmant quan Estradé explica que “el 98% dels pisos que estan buits a les Borges responen a les llicències emeses entre el 2005 i 2006”. Això suposa que són 588 els pisos buits dels 600 que es van autoritzar, és a dir, només se n’han ocupat 12.
Les declaracions de l’alcalde coincideixen amb l’aprovació del nou planejament urbanístic (POUM) de la capital de les Garrigues on “es dóna prioritat a la recuperació dels habitatges i carrers del centre històric, eviatnt així créixer en excés”. De fet, aquesta fórmula, segons Estradé, permet “ser una ciutat més compacta i sostenible”. Tot i això, l’alcalde matisa que “qui es vulgui fer una casa se la podrà fer”.
En aquest sentit, el nou planejament contempla un creixement de la ciutat d’uns 2.500 habitatges els propers 20 anys.
No obstant això, Estradé va indicar que l’ARE (Àrea Residencial Estratègica) que promou la Generalitat i que es començaria a desenvolupar l’any 2012, “només s’executarà si a les Borges li convé”.

L'ajuntament acorda canviar el nom de la plaça

El Ple de l’Ajuntament de les Borges Blanques ha donat llum verda a la moció d’ERC en què es demana que la Plaça de la Constitució canviï de nom després del greuge que ha suposat la retallada de l’estatut per part del TC. Al mateix ple, la corporació municipal va aprovar la moció que demanava penjar l’estelada al balcó de l’ajuntament durant la Diada de Catalunya, l’11 de setembre.