COMARCA
- Alfés

Ruta sobre la història militar de l’aeròdrom d'Alfés

La ruta va concloure al polvorí amb una exposició

L’Ajuntament d’Alfés va inaugurar la Ruta dels Espais de la Memòria a l’Aeròdrom el passat 31 de juliol. D’aquesta manera, el consistori recupera les antigues instal·lacions bèl·liques que van ser utilitzades per l’exèrcit republicà a la Guerra Civil com són el dipòsit d’aigua, el polvorí o la defensa antiàeria, entre altres. L’aeròdrom d’Alfés s’habilità l’estiu de 1936 perquè fes de pont entre els camps d’aviació de Barcelona i Sariñena, punt on s’establia la base principal de l’aviació republicana al front d’Aragó.
L’acte d’inauguració va comptar amb la presència del secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, que en el seu discurs va remarcar la importància d’aquest espai únic a Catalunya que permet donar una imatge exacta del que era l’aeròdrom entre els anys 36 i 38.
L’alcaldessa d’Alfés, Ann Gyles, va parlar d’un espai per recordar, “per veure amb imatges allò que els padrins han explicat, per reflexionar sobre les conseqüències d’una guerra i alhora reflexionar sobre la importància de la pau”.
Més de 150 persones van participar en aquesta jornada que es va iniciar a l’hangar de l’aeròdrom i va continuar amb un itinerari pels diferents espais recuperats: dipòsit d’aigua, defensa antiaèria, dipòsit de carburant... Així mateix, els assistents van poder veure una exposició d’avionetes de l’època. La ruta va incloure finalment una visita al polvorí, en paraules d’Ann Gyles, “la nostra joia de la corona”. L’antic polvorí, ara recuperat, s’ha convertit en un espai d’exposició. Allà es van presentar un conjunt d’imatges inèdites procedents de la familia Subirà, que havia fotografiat l’observador de l’aviació republicana, Pepito Subirà Floguera. La mostra porta per nom L’aeròdrom d’Alfés i el tinent observador Pepito Subirà Folguera. Precisament, el consistori va lliurar una placa commemorativa en homenatge a aquest home al seu germà i dues filles.
L’itinerari pel povorí va comptar també amb música instrumental de trinxera en viu i en directe, a càrrec de Roger Aymerich.
La jornada va finalitzar amb un piscolabis. L’alcaldessa d’Alfés, Ann Gyles, va avançar que a partir del setembre començaran les visites guiades. “La part més accessible està oberta al públic sempre que ho vulguin però el polvorí, en ser un lloc més allunyat, es troba tancat i cal anar-hi acompanyat amb un generador de llum”. Gyles va explicar que ara estudiaran el protocol a seguir per organitzar les visites guiades i que tenen previst, juntament amb el Memorial Democràtic, l’edició d’uns díptics que difonguin la ruta. Així mateix, l’alcaldessa preveu iniciar converses amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs per editar un catàleg amb el llegat de la família Subirà. Una altra de les propostes passaria per obrir l’aeròdrom a les escoles.
Ann Gyles es va mostrar satisfeta de la jornada i va sentenciar que “només per aquestes persones que han viscut la Guerra Civil, ha valgut la pena fer aquest esforç”.