COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges, el primer de la comarca en sumar-se als municipis per la independència

Foto: Arxiu

El ple de l’Ajuntament de les Borges Blanques ha donat llum verda aquest dijous a la proposta, en forma de moció, a favor de l’adhesió a l’associació de Municipis per la Independència. D’aquesta manera, l’ajuntament de la capital de les Garrigues, se suma a la iniciativa sorgida des de l’Ajuntament de Vic, fa quinze dies i a la que ja s’han sumat ajuntaments del territori de Lleida com Tàrrega o Balaguer. Les Borges, és el primer municipi de la comarca en fer-ho amb l’objectiu de defensar l’assoliment d'un estat propi, els drets nacionals que corresponen a Catalunya i conscienciar a la ciutadania de la necessitat que Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir.

D’altra banda, l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat declarar la seva insubmissió en el pagament del deute que li reclama l'Estat. El regidor de la CUP -formació que va presentar la iniciativa- Gerard Cabezuelo  ha remarcat que “atès l’espoli fiscal a que som sotmesos com a catalans i la manca d’un sistema de finançament local per als ajuntaments adequat als serveis reals que els municipis han de prestar per la desídia d’administracions superiors, és de justícia no retornar aquest deute”. Així mateix i també a iniciativa de la CUP, totes les formacions han recolzat la moció que han presentat per tal de declarar les Borges Blanques municipi exclòs moralment de l’àmbit de la Constitució espanyola.

Les altres dues mocions que presentava la CUP, la proposta de realitzar una Audiència Pública per aclarir els incidents en que es van veure immersos un grup de joves del poble i el tinent d’alcalde durant la Festa Major i la proposta per tal de realitzar els pressupostos municipals del proper any de forma participativa, han estat rebutjades amb els vots de CiU i IBB que sumen majoria.

Finalment, el ple sí ha ratificat les factures incloses en el prèstec de l’Institut de Crèdit Oficial –que sumen 209.000 euros- que permetran al consistori fer front als pagaments a proveïdors endarrerits.