Opinió
Josep M. Baiget

Josep M. Baiget

Cervià, Diada de l'11S del 87, un preludi?

Ens trobem a l’any 87 i davant un nou consistori, acabat d’estrenar i amb trempera. Una part dels regidors del govern municipal del poble (tot de CiU) ens animàrem, amb la il·lusió continguda –però convençuts que no seria en va la nostra acció–, a penjar una gran bandera estelada al campanar del poble, elaborada la mateixa vigília amb pintura corrent.

A migdia de la festa de la Diada, es van presentar 4 vehicles de la Guàrdia Civil a la plaça del poble, on aquesta estava plena de gent ballant sardanes amb la corresponent cobla. La Guàrdia Civil va preguntar pels membres del consistori i ens van informar que havíem de treure la bandera estelada, a la qual cosa els contestàrem que teníem permís del rector del poble, cosa certa. Ens respongueren: “¡Caramba con el cura rojillo!”.

Després d’un estira-i-arronsa verbal vam cedir, ja que la fermesa d’aquella gent amb uniforme representava, òbviament, la poderosa raó dèbil de la seva força poderosa, davant la força dèbil de la nostra raó poderosa. Retiràrem l’estel, és a dir, deixàrem la part de la senyera i prou. Hom de la vila sap per quina raó els benemèrits van venir, la qual cosa ara no ve al cas. Uns fets que es quedaren en una anècdota que, ara farà uns dies, molt humilment puc dir que ha col·laborat a donar el seu fruit.

25 anys després, el nostre consistori ha aprovat, en moció i per unanimitat, la voluntat ferma d’independència del poble català. A redó haurem viscut una manifestació multitudinària al cap i casal de Catalunya que reforça, com mai, la voluntat dels representants legítims del poble de Cervià d’ara i d’aquella modesta Diada del 87 que, amb convicció, vam mostrar visualment, per primer cop en democràcia, la voluntat de pertànyer a un estat català.

Sols puc fer palès el meu agraïment als regidors de les dues forces polítiques i a la seva alcaldessa al fer visible la seva fermesa política i convicció en la defensa dels interessos nacionals del nostre poble i al ser capdavanters arreu de les comarques de ponent en l’aprovació de l’esmentada moció.

Felicitats cervianenques i cervianencs. Visca Catalunya! Per un nou Estat, Lliure i Europeu.