Opinió
Josep M. Baiget

Josep M. Baiget

El món canvia i les Garrigues també, serà per a bé?

D'una banda, una noia de nom Greta Thunberg denuncia que, pels que manen, els diners són més importants que el fet de poder evitar la "crisi climàtica". Ja sabeu de que parlo, de forma resumida seria que el temps es tornarà boig, per dir-ho a l'estil garriguenc, més calor, onades de fred puntuals i més fortes i com no, recordant la cançó d'en Raimon "Al meu país la pluja no sap ploure, o plou poc, o plou massa...", tempestes d'aigua amb riuades que comportaran la pèrdua del sòl agrícola per escorrentia.

Per una altre costat, tenim projectes en marxa, canal Segarra- Garrigues i concentracions parcel·làries. Veiem com, de mica en mica, les persones emprenedores, siguin pageses o empresàries, van modulant i canviant el nostre territori. Ampliant finques, eliminant marges/espones de pedra i instal·lant sistemes de reg.

La combinació de les dues coses: crisi climàtica amb aiguats forts i per l'altra, l'eliminació de marges/espones de pedra ens situa en l'erràtica combinació de la tempesta perfecta.

Els nostres avantpassats que treballaven amb l'esquena i tenien el cap molt clar, ens varen deixar aquest llegat tan majestuós anomenat marges/espones de pedra. Un llegat que ara, de mica en mica, estem eliminant tot just ara que amb la crisi climàtica farà més falta que mai. No voldria ser un malastruc, però, si modulem el nostre territori sols en clau d'eliminar* tots els marges, sols és qüestió de temps que no hi siguem a temps.

*Per a l'eliminació d'un marge/espona de pedra, és preceptiva una llicència d'obres municipal, és a dir, una eina reguladora.