Opinió
Josep M. Baiget

Josep M. Baiget

Els que feien companyia als egipcis

Una de les estructures d'estat més antigues van ser els egipcis, fervorosos creients en el més enllà. Recordem que al morir els posaven menjar a les persones per al seu traspàs a l'altra vida, posant de manifest el valor que donaven a l'ànima o l'esperit, demostrant així una alta sensibilitat. També ho demostraven amb els seus animals de companyia preferits, els gats. Aquí volia anar.

Cal fer incís en el fet que els gats han fet companyia a l'ésser humà des de temps immemorials. Veiem pintures i escultures, fins i tot en les tombes si n'hi enterraven. Tot amb una delicadesa especial.

La nostra societat s'ha encarregat de donar valor a la figura dels animals de companyia que són els gats, els gossos i les fures (la resta que ens fan companyia s'han d'anomenar mascotes: canaris, tortugues, etc.) mitjançant una llei que en regula la seguretat i el benestar.

Les lleis, si no van acompanyades d'accions i polítiques públiques, poc eficients són. Aquesta norma dona tota la responsabilitat als nostres ajuntaments, amb la qual cosa ells són els responsables de garantir el benestar i vetllar per la seva seguretat. La crua realitat és que en molts dels pobles de les Garrigues observem com ronden i crien els nostres estimats animals de companyia, els gats i les gates, i es generen dos personatges antagònics, els que se'ls estimen i els alimenten i els que els odien, que arriben en casos a matar-los de diferents maneres (l'enverinament o a trets), conducta regulada al codi penal com a delicte.

Els alcaldes/esses tenen la responsabilitat de vetllar per la seguretat i la salut dels nostres gats i les eines que tenen, a més a més de la vigilància -Policia Local, Agents Rurals i Mossos d'Esquadra-, són la complicitat dels veïns sensibles i compromesos, amb eines per controlar les anomenades colònies de gats mitjançant el projecte anomenat CES (captura, esterilització i solta) per tal de disminuir les colònies de forma respectuosa amb els gats i les sensibilitats dels qui els estimem. Igual que els egipcis, que varen ser una civilització culta i sensible.