Opinió

Editorial

Així no

La situació crítica de l’economia al país ha conduït a la generalització de la idea que cal fomentar l’economia productiva i fer-la més competitiva perquè torni a estirar del carro. Això implica el suport de l’administració en allò que li és possible (flexibilització del mercat laboral, etc.), sacrificis dels treballadors en termes de salaris i condicions de treball i –cal dir-ho també– sacrificis i no pocs per part dels empresaris. Es pot dir que, en més o menys grau, és el conjunt de la societat que pateix una readequació a la baixa de les condicions que s’havien adquirit, particularment en els darrers quinze anys.

Hi podem estar o no d’acord, però és la realitat i és plausible que s’agreugi en els propers mesos. Ara bé, això no pot servir de coartada per retornar a formes de producció gairebé preindustrials en les quals es vulnera el respecte a les normatives ambientals bàsiques. Aquest pot ser el cas de l’empresa d’oleàcies situada al terme dels Masos de les Borges, dedicada a l’obtenció i extracció d’oli de la pinyola, és a dir, a l’obtenció d’un subproducte a partir d’un residu i que, tot i no ser especial, utilitza en el seu procés substàncies perilloses que generen emissions de fums gairebé permanents, visibles i molestes que no casualment duen al darrere un bon historial de queixes. Ara, aquesta empresa multiplica la producció i, en lloc d’aprofitar l’ampliació per adequar-se a les modernes tecnologies efectivament disponibles que permetrien produir sense aquests perjudicis, incrementa les emissions de fums i substàncies en la mateixa proporció.

Suport als empresaris, sí. Comprensió cap a la flexibilització de les condicions en certa proporció al moment, també fins a cert punt. Ara, contravenir els llindars bàsics que puguin afectar la salut de la gent i la qualitat de l’entorn, no. Aquesta és la línia vermellíssima i les administracions hi tenen una responsabilitat de control i, nogensmenys, de seguiment. Al model de país que volem hi volem empresaris i tant! Moderns, sensibles i respectuosos amb les persones.