Opinió
Josep M. Baiget

Josep M. Baiget

Deixar morir és una manera de matar

Tenim, avui dia, tema per debatre denunciar i lluitar arreu; sense anar més lluny, altre cop els catalans estem atrapats en el temps, en el temps de les Espanyes caduques i reaccionàries volent-nos reespanyolitzar altre cop, ens volen evangelitzar i retornar a El florido pensil. En el temps de les xarxes socials, tots recordarem quan l’Aznar ens volia fer combregar amb rodes de molí vers l’autoria de l’atemptat a l’estació d’Atocha acusant ETA via trucant als directors dels diaris més influents. Sort que les xarxes socials, nova eina de lluita de les societats modernes, ens va defensar d’aquest insult a la intel·ligència.

Reconduint el titular, vaig al gra envers la notícia de dies enrere del tancament de dues escoles a la nostra comarca arran la manca de canalla de cara al curs vinent, l’escola Josep Güell dels Omellons i la Joan Benet i Petit dels Torms. Si uns ens volen reespanyolitzar i els de casa no som capaços de catalanitzar-nos, entenent aquest concepte com fer país, fer el territori reequilibrat, dotant les escoles d’una massa poblacional que garanteixi la pervivència de la fixació de la població en les nostres contrades, com podrem afrontar el nostre engrescador i fresc projecte de Nació-Estat si ni tan sols serem territori? Com ens podem plantejar fer aquest potent salt cap a la Independència quan a casa no podrem ni votar per manca de ciutadania?

Cal reaccionar, posar sobre la taula que aquest és un tema cabdal per als futurs anys. Si un poble no té escola no té futur, ni tan sols castellà, quin humor negre ens està duent a la comarca a no dimensionar aquesta greu situació i posar-la com a prioritat absoluta?

Estem davant un repte vital per a la comarca. Apel·lo a tots els alcaldes que reflexionin i valorin si la no-acció és també una manera de matar la comarca.