Opinió

Editorial

Formant persones a l’estil alemany

L’INS Josep Vallverdú impartirà el curs vinent, per primera vegada, un cicle formatiu de grau mitjà sobre elaboració d’olis i vins, en conveni amb una quinzena d’empreses, on els alumnes faran pràctiques. Es tracta d’una iniciativa excel·lent en la línia del treball constant i rigorós que es du a terme des de l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) per tal de formar professionals polivalents en tot allò que fa referència al món de l’oli i el vi.

No endebades, entre una quarta i cinquena part de la població activa de la comarca i de la creació de riquesa que genera està relacionada amb aquests camps, i aquest percentatge podria créixer si tenim en compte que la crisi castigarà més fortament el sector serveis –ja no cal dir, la construcció–, que es reajustarà en benefici del sector primari i industrial.

D’altra banda, és un encert apostar per la formació de grau mitjà considerant l’excedent contrastat que hi ha de persones de grau superior. El nínxol d’ocupació d’aquests darrers té un sostre per la mateixa raó que a l’hora de fer un edifici cal una colla de paletes i una colla de manobres i, només, algun arquitecte i algun enginyer. Per això, un país capdavanter com Alemanya fa anys que aposta pels oficis de grau mitjà, sovint poc prestigiats per l’imaginari popular.

És també evident que, de vegades, tot allò que s’ha preparat amb esforç no ve compensat amb els resultats immediats i, per això, cal no defallir si el nombre d’apuntats supera o no les expectatives. Només cal fixar-se en l’exemple de l’ECA, que a base de persistir –alguns anys amb poquíssims alumnes– ha aconseguit esdevenir una referència en el panorama formatiu català en l’àmbit dels conreus extensius, l’oliva i l’ametlla, i ara rep gent d’arreu. Ben segur que una oferta de qualitat, al nivell acadèmic que toca i amb el suport de l’entorn, el sector privat i l’administració, pot tenir una repercussió molt positiva a mitjà termini.