Opinió

Editorial

Massa ombres, encara, sobre el iodur de plata

Davant els episodis recents de pedregades devastadores al pla de Lleida, la Diputació s’ha decantat per recuperar l’ús de la tècnica d’aplicar iodur de plata a les bromes, que segons algunes tesis contribueix a inhibir el potencial de les tempestes estivals. Una qüestió tan seriosa com la difusió de metalls pesants a l’atmosfera no pot ser objecte de pronunciaments o posicions acrítiques a partir de beneficis hipotètics.

Suposant que l’ús d’aquesta tècnica s’hagués de tornar a implantar, s’haurien de demostrar dues coses mitjançant la reiteració de resultats en estudis científics rigorosos. Primer que no té afectacions sobre la salut de les persones i sobre la qualitat de l’aire i el medi ambient en general. I segon, que realment el seu ús és eficaç en el sentit que contribueix d’una forma significativa a rebaixar el risc de pedregada, que, cal admetre que en els darrers temps s’estan acarnissant sobre les comarques meridionals de Lleida.

Mentre això no arriba, la postura que cal esperar de les administracions és l’aplicació del principi de cautela o de precaució, que doni temps a prendre una posició avalada científicament. De vegades, els representants públics prenen partit forçats per la situació o per la pressió de determinats actors amb interessos, que tot i ser legítims poden enfrontar-se amb altres interessos també legítims. En aquesta qüestió, les ombres són tantes, el debat és de tanta volada i requereix unes bases tan contrastades que no es pot ventilar en una taula de negociacions organitzada en calent potser a pocs dies de perdre-ho tot.

I malgrat tot, és festa major
Ja hi tornen. Ha passat un any, dolent o crític per a molts, però, tot i així, encara que el cartell sigui més fluix, tenim l’oportunitat de passar una bona estona amb els parents, els amics i els veïns. I això no us ho treu ningú. Es presenta una bona estona? Aprofiteu-la!