Opinió

Editorial

Al metge, sense moure's de casa

La Diputació de Lleida i l’Institut Català de la Salut (ICS) han signat un conveni a partir del qual s’impulsarà la telemedicina, és a dir, l’avenç en la implementació de les noves tecnologies en l’àmbit de l’atenció primària i, en concret, en els dos CAP de la comarca. Això ha de servir per agilitzar determinades operacions entre metges i especialistes i entre pacients i metges, talment com fa uns anys, abans de la socialització del telèfon i ja no cal dir d’Internet, multitud de tràmits i accions requerien del fet presencial.

Amb la posada en marxa d’aquest projecte es pot fer un pas més per tal d’evitar desplaçaments, millorar la comunicació entre professionals i, en bona mesura, atansar l’atenció mèdica als usuaris, tenint en compte les fortes tensions a què la crisi i les retallades estan sotmetent el sistema sanitari català, tan cobejat a dins i fora. En aquest sentit, la crisi pot servir per replantejar determinats protocols en els quals la presència física pot ser prescindible si el canal de comunicació alternatiu és òptim i àgil i, en definitiva, acaba fent més eficient el sistema globalment.

Les Garrigues, “donant la talla” pel país
I un cop més la comarca estarà a l’altura de les circumstàncies davant el que pot ser l’esdeveniment de l’any, la Via Catalana. Com ja ho va fer amb les consultes, el 2009 i en la manifestació del 2012, per posar els dos exemples més transcendents, des d’aquest tros de país s’enviarà més d’una vintena d’autocars a la zona assignada, això a part de tots aquells que s’hi desplaçaran per altres mitjans. I tot plegat, sense fer escarafalls respecte al debat inoportú sobre si un traçat o un altre. Ara és hora de treballar i no d’enredar-se en debats improductius amarats d’aquest localisme que es branda segons quan convé.