Opinió

Editorial

Repensar el cinema de poble

Des de fa uns anys, només dos pobles de la comarca mantenen el cinema regular en actiu: Cervià i Castelldans. Aquest darrer, fins ara municipal, es reconverteix en format d’associació, en el qual els socis paguen una quota en lloc d’entrada. És una maniobra per estalviar diners en drets que, almenys, compensi una part del dèficit en el complicat equilibri per mantenir aquest equipament de lleure més i més escàs. És sabut que les sales de cinema s’estan gairebé extingint, tenint en compte que només en resten obertes en una dotzena de poblacions de la província. Això quan, dècades enrere, n’hi havia pràcticament arreu, pobles i poblets.

Potser en aquesta tessitura seria bo que les dues sales que queden a la comarca (ep! una alta representació del gènere, si ho comparem amb el pes demogràfic en el context de la regió) es plantegessin alguna via per “comarcalitzar-se”, de manera que passessin de multiplicar per cinc o per deu la seua massa crítica d’espectadors, que ara, en els dos casos, no arriba a un potencial de 1.000 ànimes. Si s’està disposat a anar a Lleida, Montblanc o abans a Mollerussa (ara tancat), que estan a 15-20-25 quilòmetres, per què no és plantejable anar a 5-10-15 quilòmetres si fan la pel·lícula que ens interessa? Hom pot al·legar la comoditat de la sala, la qualitat del so, les possibilitats de lleure postpel·lícula... Però no ens enganyem: el principal criteri a l’hora d’anar a un lloc o l’altre és la películ·la en si. I, en aquest sentit, actualment les estrenes arriben ràpidament a tots els racons.

Es tracta, principalment, d’un tema de costum i mentalitat i de no plantejar-s’ho, aspectes directament relacionats i que s’ataquen i vencen amb aquesta eina tan vella dita màrqueting. Qüestió de plantejar-ho com un producte, aprofitant aquestes dinàmiques intracomarcals que s’han anat creant els darrers anys (per anar a comprar, per anar a gaudir, per dur els nens a una activitat...). Pel·lícules de grans i de petits al costat de casa. Per què no? Un Club TR3SC de les Garrigues?

[Editorial del núm 373 de SomGarrigues]