Opinió

Editorial

Massa important per a les Garrigues per deixar-ho perdre

El Departament d’Agricultura està estudiant la possibilitat de fusionar el grup Leader de les Garrigues-Segrià amb el grup Leader Urgell-Pla d’Urgell i vol optar per centralitzar la seu del nou consorci fusionat a Mollerussa. Els responsables polítics municipals i comarcals de les Garrigues –essent els únics que, en aquesta qüestió, estan en coneixement i poden intervindre– han d’evitar aquesta pèrdua pel bé del teixit econòmic de la comarca i disposen a favor seu de dues raons palmàries.

D’una banda, l’impacte del Leader sobre el teixit econòmic garriguenc i segrianec garriguenc proporcionalment ha estat i és molt més alt que en aquelles altres dues comarques (ateses les petites dimensions de les empreses pel seu evident caràcter de lloc més rural i menys industrialitzat). I, de l’altra, la centralitat geogràfica: les Borges es troba equidistant a les parts més allunyades del nou àmbit que resulta de la fusió.

El Leader Garrigues es va crear amb una gran il·lusió i compromís per part de tots els agents i va néixer amb bon peu, ja que va partir com un dels més ben dotats econòmicament de Catalunya, reconeixent-li així, en certa manera, l’esforç fundacional i, òbviament, el caràcter més profundament rural de la comarca, segons indicadors contrastats, respecte a comarques veïnes. És evident que al llarg dels darrers deu o quinze anys l’impacte econòmic de les ajudes ha estat molt notable i s’ha escampat arreu dels pobles, i ho ha fet de la millor manera: incentivant a crear negoci a aquells que creuen en el que fan.

L’ajuda ha estat el factor decisiu, però principalment els beneficiaris s’hi han jugat el patrimoni, no són dels qui ho han fiat tot a la subvenció. Deixar perdre tot aquest bagatge ara seria una badada, una llàstima i, sobretot, seria incomprenssible atesa la naturalesa de l’esmentat programa, no endebades destinat a promoure i crear oportunitats en entorns rurals més desfavorits.