Opinió

Editorial

Bombers i ciutadans

Els parcs de bombers voluntaris estan a la corda fluixa. Els temps i l’Administració els han anat deixant sense prerrogatives i, des de fa un temps, pràcticament no estan operatius. El parc de les Borges, inaugurat l’any 2007, ja partia d’una situació precària arran del pacte dos anys abans entre l’Ajuntament i la consellera Tura pel qual el primer renunciava a la presència de professionals al parc a canvi de veure alçar l’equipament. Malauradament, l’empitjorament de les condicions laborals dels voluntaris –que en determinats períodes o moments eren remunerats–, la falta d’expectatives d’una eventual professionalització per als més experimentats, i, a les Borges, la falta de caliu del parc, ara tan allunyat que refreda les ganes de deixar-s’hi caure, ha anat fent baixar la freqüentació i s’ha estroncat el relleu generacional.

És una llàstima, perquè tant a les Borges com a la Granadella la militància voluntària o, diguem-ne, semivoluntària en alguns casos, dotava la comarca d’un servei públic gairebé professional o, segons com, més i tot, perquè ja sabem que allò que es fa per gust sovint té un plus de compromís. És un model de servei mixt que a Catalunya ha funcionat i que ho fa d’una manera del tot instituïda a països com Alemanya o França. I això, gràcies a uns ciutadans que se senten implicats en una parcel·la de la seua comunitat, de manera que un servei públic de primer ordre és, parcialment, assumit per ciutadans corresponsables.

Es diu que el futur, i tornem a mirar al nord, passa per aquesta coresponsabilitat de les persones amb allò que els envolta. No pas per deixar-ho tot a mans de l’Administració a canvi de pagar més i més impostos, opció que, d’altra banda, la mateixa societat rebutja. I amb tot això, exhaurida la via del voluntariat, per tal de restar protegida a la comarca en la protecció del foc i l’acarament de les emergències, només li queden dues vies: disposar de bombers professionals o donar solució a les demandes dels voluntaris. És clar quina de les dues solucions resulta més rendible per a la societat.