Opinió

Editorial

Coordinar-se és cohesionar-se

Un grup de jovent i d’ajuntaments de diferents pobles de la veïna comarca del Segrià, a qui s’han unit també uns quants de les Garrigues, s’han coordinat per tal d’organitzar la celebració de la revetlla de Sant Joan de manera conjunta i donar un caire més popular i atractiu per al jovent a aquesta festa realment ancestral i que representa la Diada de tota la nació de cap a peus.

Cal veure en aquesta modalitat de celebració una possibilitat perquè es comenci a establir una dinàmica de col·laboració entre els joves de pobles sovint massa petits per funcionar autònomament i que moltes vegades acaben confluint a la gran ciutat, que tot ho xucla. I una excel·lent manera de coordinar esforços entre consistoris, deixant de banda rivalitats, dimensions i colors polítics.

És un format de festa amb molts guanys col·lectius: per un dia, s’aconsegueix revitalitzar un municipi, o tants pobles com acabin sent; s’eviten desplaçaments llargs i, per tant, en resulta una festa més segura; es dóna un sentit autèntic a la festa, amb un grau elevat d’autonomia per als joves, que passen al capdavant; en aquest sentit, s’enforteixen els llaços entre la comunitat i, en concret, entre el jovent, el segment de població més obert a l’intercanvi social.

En zones rurals, això és un camp a treballar, i especialment a les Garrigues, on quasi no ha estat explorat. Però tenim exemples d’èxit en comarques similars des del punt de vista socioeconòmic i geogràfic com la Noguera, amb la iniciativa, també itinerant, de La Comarkalada, una trobada jove que porta ja nou edicions; o com els Ports, amb el seu Aplec comarcal, de caire lúdic i reivindicatiu, que ja porta 37 anys vertebrant la comarca i generant consciència local i nacional en aquest territori de frontera; o com el Matarranya, on, des de fa set o vuit anys, cada estiu es posa en marxa “Lo Mussol”, un autocar que cada divendres i dissabte passa pels petits pobles d’aquella comarca –i fins i tot d’alguns pobles de la Terra Alta– a recollir el jovent per dur-lo al poble de torn on hi hagi Festa Major. No cal dir que la sinistralitat s’ha reduït i n’ha augmentat el coneixement entre la gent, a més d’assegurar l’èxit de moltes festes que, altrament, no acabaven d’arrencar. Són del tipus d’iniciatives que un poble sol no pot engegar i que donen sentit a les institucions comarcals. S’accepten més idees.