Opinió

Editorial

Subalterns de Mollerussa, altre cop

Hi va haver un temps en què les Garrigues gairebé es van convertir en un apèndix de Mollerussa. Una acció política ben pensada per part d’allà –del tot legítima–, combinada amb una important influència institucional (eren temps del totpoderós Josep Grau) i una inacció per part d’aquí –això és el trist–, van ajudar a enfortir un territori en detriment de l’altre.

Aquest fenomen es va traduir, entre molts altres aspectes, en una xarxa de carreteres pensada d’una determinada manera i en la ubicació d’una sèrie d’equipaments i serveis a la capital del Pla d’Urgell. D’uns anys ençà, semblava que les dinàmiques eren unes altres i que allò ja estava una mica superat. Però hi tornem. Uns quants exemples.

Primer: l’Ajuntament de les Borges organitza una ruta gastronòmica el premi final de la qual és un sopar... a Mollerussa.

Segon: la Generalitat (que no Europa ni Madrid) es treu de la butxaca una norma que diu que per mantenir un Consorci de gestió d’ajudes europees LEADER en un territori, aquest ha de sumar 30.000 habitants; l’àmbit de les Garrigues en sumava 29.800. Resultat: el consorci s’ha d’agregar al del Pla d’Urgell, amb seu a Mollerussa. El Consell Comarcal (el mateix que fa deu anys va estar a punt de noliejar un autobús al Big Ben cada dissabte) hi vota a favor i cap ajuntament mou un dit.

Tercer: els alcaldes de les Borges i de Juneda es desplacen a Madrid per reclamar el desdoblament de la carretera N-240, una opció que territorialment no és neutra en termes de beneficiats directes i indirectes. Que el principal corredor regional de mercaderies del futur passi més centrat cap a les Garrigues, més “garrigocèntric” (com és l’autopista) o bé més decantat cap a la part nord de la comarca (com seria una nova autovia), situa en una millor posició una zona o una altra i, evidentment, hi ha qui ho sap veure i hi ha qui no. No en va, a la reunió de Madrid els acompanya l’alcalde de... Mollerussa.

I quarta: s’anuncia un redisseny del mapa policial de les comarques de Lleida, amb la creació d’una nova Àrea Bàsica Policial Pla d’Urgell-Garrigues, amb seu a... Mollerussa. Ideal perquè ja hi ha el parc professional de bombers al costat, que al seu dia també van aconseguir i nosaltres no.

Davant de tot això, només queda felicitar la comarca veïna i esperar que els nostres representants apostin, almenys tant com ells, per dotar les Garrigues del pes que es mereixen.