Opinió

Editorial

Autopistes del futur

Maials està instal·lant la fibra òptica a tot el seu nucli urbà, amb la qual cosa disposarà de 100 MB de velocitat per navegar, obtenint així un nivell de cobertura homologable a qualsevol zona urbana. El municipi més gran i dinàmic de les Garrigues Històriques esdevindrà d’aquesta manera pioner a la comarca a dotar-se d’aquest sistema.

Passem bastant temps i dediquem força esforços a parlar i buscar la manera de resoldre el problema de les comunicacions viàries a la comarca, ja sigui a nivell més local o més regional. Però no en dediquem gaire a planificar el futur que sens dubte vindrà molt marcat pel fet de disposar d’una bona amplada de banda. Fa un segle o un segle i mig, hi ha va haver poblacions que van fer un salt d’escala respecte dels veïns perquè van apostar per estar connectats a una determinada xarxa viària o de ferrocarril. Amb el temps, aquest salt les va posicionar en avantatge i ha acabat sent determinant en el seu present.

Moltes coses indiquen que ara, tot just entrat el segle XXI, ens trobem en un punt semblant, de manera que els rails i les autopistes físiques s’han substituït per les autopistes de la informació. Aquells que aniran al davant en l’extensió d’aquesta xarxa és probable que afrontin els anys a venir amb avantatge. I en aquest sentit, cal no perdre de vista que les Garrigues tenim la fibra òptica travessant-nos la comarca de mig a mig, ja que fa uns pocs anys, aquesta es va trenar tot al paral·lel de l’autopista AP-2. És un tema amb una repercussió econòmica prou important i que transcendeix l’àmbit local perquè pugui ser tractat a escala comarcal. Ben segur que abordar una qüestió com aquesta amb una massa crítica d’abonats més atractiva pot permetre disposar d’un sistema més complet i situar-nos en un pla de més igualtat davant dels reptes tecnològics que marcaran les dues o tres dècades properes.