Opinió

Editorial

Esponjant els nuclis antics

Arbeca ha obert un aparcament al centre de la vila per descongestionar l’avinguda dels Portals. Ho sembli o no, és una de les millors accions que es poden fer per treballar pel difícil manteniment dels nuclis històrics que, ben mirat, en un percentatge molt important, constitueixen el principal atractiu que solem oferir als visitants.

La dinàmica residencial de les darreres dècades ha dut la població a anar desplaçant-se i poblant la perifèria dels nuclis, tot buscant habitatges més assolellats i espaiosos, més fàcils d’obrar i edificar i també, no menys important, més accessibles per al vehicle privat. Això, d’una manera tan progressiva com indeturable, està convertint les trames antigues dels pobles en àmbits de residència gairebé exclusius de la gent gran. De retruc, hi proliferen més i més les cases buides i, finalment, abandonades algunes, si no és que en molts casos hi accedeix la nova immigració pels baixos preus que presenten.

El cercle esdevé pervers: com més abandonament, més deixadesa, més precarietat, menys atractiu i, en definitiva, més dificultats de recuperar-ne la vocació residencial. Per això, obrint espais en aquestes zones i habilitant-hi aparcament, a part d’esponjar-les i fer-les menys denses i més permeables, esdevenen més accessibles i, per tant, novament guanyen atractiu.

És una feina d’anys, lenta, callada i a vegades ingrata, però els principals agents de la qüestió, els ajuntaments, l’han d’afrontar si no es volen trobar amb les greus problemàtiques que s’han arribat a generar en municipis més grans, que quan s’hi han posat gairebé s’han vist desbordats per l’envergadura del tema.