Opinió
Josep M. Nogué

Josep M. Nogué

Del referèndum al referèndum hi ha un pas

Ja fa tres anys les Garrigues en ple vam dir "estem preparats" signant el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En aquests moments que ens trobem immersos en la campanya per recollir suports pel Pacte Nacional pel Referèndum detecto que plana el sentiment, d'aquells que estem convençuts, que això és pantalla passada i que no cal destinar-hi esforços. Pot ser cert, però cal fer tots els passos per arribar amb les millors condicions i legitimar el referèndum que acabarem fent. Sovint diem que el referèndum té un suport entorn dels dos terços de la societat catalana, així doncs, és molt coherent que aquesta majoria s'organitzi per formalitzar aquests suports i cal que tots els demòcrates ens ho prenguem seriosament i reflexionem sobre els efectes que pot generar.

Més enllà de recollir signatures dels ciutadans, entitats locals, sindicats... el Pacte s'ha proposat com a objectiu sumar suports nacionals i internacionals. Així doncs, cal posar en valor que des del primer dia l'hagin signat Ada Colau i Pablo Iglesias apel·lant a la democràcia. No és casual que una diputada de Catalunya Sí que es Pot hagi votat l'esmena als pressupostos que preveu el referèndum unilateral i no és menor perquè el que ha de legitimar el referèndum i el seu resultat ha de ser l'actuació en conseqüència tant dels que hagin votat com no.

Seguint amb aquestes reflexions, tampoc és casual que un cop s'ha començat a cercar suports internacionals se sentin les primeres veus, dirigents, eurodiputats, manifestant la necessitat d'un referèndum a Catalunya i recriminant a l'Estat espanyol que utilitzi els tribunals per resoldre un conflicte polític, acusant-lo d'antidemocràtic com han fet diputats danesos. També cal posar en valor que es comencin a crear grups d'estudi per seguir el cas de Catalunya en parlaments com el britànic.

Així doncs, cal que signem el manifest del Pacte Nacional del Referèndum per tal de donar el màxim suport a un espai que aglutina tots els compromesos amb la democràcia, siguem o no independentistes. Reforcem-nos perquè del referèndum acordat al referèndum unilateral hi ha un pas, i l'hem de fer tots.