Opinió
Josep M. Nogué

Josep M. Nogué

Això caurà de madur!

Vivim moments de convulsió i d'incertesa per la situació política i per la gestió que en fan els nostres representants polítics, diuen massa i no expliquen res. Pendents de formar govern i amb totes les dificultats sap greu veure com hem perdut de vista aquell tarannà respectuós. Davant l'adversari que ens aplica la repressió es pot entendre, però entre nosaltres que durant tants anys hem lluitat junts? Alguna cosa no estem fent bé quan s'assenyalen traïdors.

No ens confonguem, ja no tornarem a ser aquella comunitat autònoma però tampoc ens podem fer expectatives de tornar al 27 d'octubre. No es donen les condicions posteriors a l'1 d'octubre quan les nostres institucions i la societat civil estàvem conjurats i determinats. Potser no estàvem prou madurs però es donaven les condicions per provar de defensar la república dignament. En aquell moment els nostres representants polítics majoritaris van optar per no fer el pols davant la previsible repressió de l'estat, no ens ho van explicar, però ja havien optat per una via més lenta. A molta gent ens ha costat d'assumir, però hem d'entendre que la situació era i és molt complexa, no ens volguéssim trobar al seu lloc.

Tots plegats cal que no ens deixem portar per la immediatesa i aprofitem aquests moments per fer una reflexió amb perspectiva d'on hem arribat i cap on anem. Siguem generosos que ho haurem de fer en condicions adverses, assetjats per la repressió d'un estat autoritari que ens ha abolit les institucions, ens limita llibertats cada dia que passa i anant a dormir pensant en els companys que tenim a la presó i a l'exili de forma injusta.

Estem en un canvi d'etapa molt rellevant, tinguem molt clar que ara la república és irrenunciable i inevitable, no dubtem de ningú malgrat puguem discrepar, tot el que ve és nou, ho haurem d'afrontar plegats, descobrir com ho hem de fer i ens haurem de posar d'acord per fer-ho.

Doncs som-hi, sembrem la llavor de la república, treballem la terra de forma persistent, colze a colze, resistim els atacs de les males herbes, posem-hi l'ànima i confiem que el temps ens acompanyi. Demostrem que volem fer el millor fruit i això caurà de madur!