Opinió
Anna Maria Capdevila

Anna Maria Capdevila

Nova política

Les institucions diuen que serà el poble que aguantarà la República. Mentre el poble confia que les institucions hagin fet la feina i les estructures d'Estat estiguin preparades. Corresponsabilitat i confiança mútua: un fet que fins fa quatre dies hagués estat totalment inversemblant.

No fa gaire, els titulars de bar eren de desconfiança a la classe política, d'apatia al sistema de representació, d'indiferència a l'activitat parlamentària i d'infravaloració de la participació directa.

Però en menys de dos anys hem passat a un escenari diferent: eleccions amb elevats percentatges de participació; defensa de les institucions i dels representants votats; i valoració positiva i essencial de la participació directa en les manifestacions.

Ens trobem en un paradigma on hem tornat a legitimar el sistema representatiu de participació política a la vegada que hem incorporat la participació directa en l'alta política. La societat civil s'interessa, s'organitza, s'apodera i es reconeix com a agent protagonista de l'afer polític.

Per altra banda, les institucions canvien de discurs: la legalitat i legitimitat emana de la voluntat del poble; líders de la societat civil ocupen càrrecs de màxim poder a les institucions; mentre la classe política compleix el mandat del poble.

Al meu entendre, aquest canvi de cultura política és -i serà- la clau de l'èxit de Catalunya. I és també aquesta nova cultura política la que Espanya encara no ha entès i, per tant, contra la qual no sap lluitar.