Opinió

Editorial

Les Garrigues històriques, al davant

El Consell Comarcal del Segrià implantarà al llarg dels propers mesos el sistema de recollida de la brossa porta a porta a gairebé tots els pobles de les Garrigues històriques: Almatret, Maials, Llardecans, Torrebesses, Aspa, Sunyer i Sarroca de Lleida. Això implicarà en aquests municipis, com ha passat allà on s'ha aplicat, un increment molt significatiu de la recollida selectiva, triplicant l'actual i, de passada, una millora del confort en la recollida, ja que amb aquest sistema es fa la recollida a domicili.

En poblacions amb un alt percentatge de gent gran, com és el cas, això representa, sens dubte, un factor de millora de la qualitat de vida. Però el canvi encara té una altra derivada en positiu, i és que el nou sistema també porta aparellat una petita deixalleria en cada poble. En aquesta instal·lació es podran dipositar la major part de fraccions que no es recullen ordinàriament (fluorescents i bombetes, piles, olis, CD i DVD, cartutxos d'impressora, aparells elèctrics i electrònics de petit format, etc.) i que sovint fan cap, malauradament, a la brossa general. Aquests recintes constitueixen espais tancats als quals s'accedeix amb una targeta de què disposa cada família i també fan el servei d'àrea d'emergència per a aquelles persones que només són al poble el cap de setmana, per exemple, o que no poden adequar-se al calendari setmanal de recollida del sistema.

Amb l'augment de preu que està experimentant el tractament finalista dels residus i que preveu incrementar-se encara més en els pròxims anys, com hem explicat a bastament en aquest periòdic, aquest nou model de recollida a domicili permetrà contenir, i fins i tot rebaixar, la factura de la brossa en aquests pobles. Perquè no es pot perdre de vista que tot el que ara llencem, encara que sovint no ho pugui semblar, té una segona, una tercera i unes quantes vides més. Com l'energia, no es destrueix, sinó que es transforma. I ara paguem per enterrar-ho sota terra. I no pas poc!