Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

L'últim curs escolar

L'escola de la Pobla de Cérvoles està vivint el darrer curs de la seva llarga història. Actualment compta amb cinc alumnes.

Totes les dades històriques sobre l'ensenyament, noms de mestres i llocs on es va estar l'escola, les va publicar el Sr. Josep Borch en els reculls Petita història dels nostre poble. Gràcies a ell sabem que el document més antic sobre la contractació de mestres data del 1610.

L'any 1962 es construïa l'actual edifici, amb dues aules, la dels nens i la de les nenes, cada una amb habitatge per als mestres, que durant molts anys residiren al poble.

L'any 1993 l'escola pública Josep Espasa de la Pobla, amb la de l'Albi, Cervià, Vinaixa i el Vilosell, realitzaren les primeres reunions de mestres per treballar conjuntament, i l'abril del 1997 van sol·licitar ser reconegudes com a ZER (zona rural escolar) amb el nom de Riu Set.

Els pobletans ens quedarem sense les representacions que els infants oferien a tot el poble per Nadal, per Sant Jordi i a l'acabar el curs. Sempre ens hi convidaven; gaudíem de la imaginació i espontaneïtat dels petits poemes escrits pels infants i de les cançons assajades per fer més viva la representació.

També trobarem a faltar el calendari amb les fotografies dels nens i nenes fent figures imaginatives; amb el calendari l'escola recaptava diners per la Marató de TV3.

Haurem de passar un temps de dol, el poble sense escola, els infants aprenent coneixements fora del seu poble a una edat que no toca.

Quan un poble es queda sense escola es tanca la porta d'una casa gran; la casa gran on creix el planter del futur dels pobles. Quan tanca una escola és perquè el poble s'encongeix.

Us reprodueixo el text amb què l'Escola Pública de la Pobla de Cérvoles anunciava el seu comiat en el calendari del 2018:

"M'he quedat tota soleta,
els nens i nenes han marxat.
A mi sols em queden els records
i a ells el món pel davant."