Opinió

Editorial

La classe d’idees que salvaran la comarca

Els membres del popular grup musical Oques Grasses portaran polos de la marca StJor, fets a la cooperativa tèxtil John Fil de l'Espluga Calba, a tots els concerts que faran durant els propers dos anys. El grup buscava roba feta a Catalunya i que s'adaptés a les seues característiques estilístiques i, de rebot, i a través  del locutor i presentador Òscar Dalmau, padrí dels espluguins, han aterrat a la comarca.

És evident que una remesa de jerseis, i més tan limitada, no soluciona gaire cosa però si s'és prou hàbil per lligar la marca a una determinada imatge d'èxit la cosa pot agafar un altre caire. Els secrets de la producció els té guardats cada empresa per si mateixa, però el secret de vendre més rau, bàsicament, en el màrqueting. Tot acaba en trobar un fil que es pugui estirar. Talment un ciclista, és agafar-se a la roda d'allò que està de moda i no deixar-ho escapar. Així és com s'han fet populars molts productes fins al moment desconeguts, vinculant-se a una cara coneguda, a uns valors o a un territori. És una tàctica antiga en el món del màrqueting i que continua funcionant. La condició humana és gregària, té aquest punt de seguidisme.

Dit això, cal posar l'accent en la importància d'accions que ajudin a mantenir viu el petit teixit industrial de la comarca. En els territoris rurals, l'economia necessita recolzar-se sobre el ventall més ampli possible, però no hi ha dubte que, en termes d'ocupació, el sector secundari és el més intensiu en creació de llocs de treball i, per tant, el que garanteix i facilita més la fixació de població, un repte majúscul i alhora inajornable si ens atenim a la notícia del número anterior on s'explicava que la sagnia demogràfica a les Garrigues no cessa. I, ja que ve a tomb, i segons dades d'aquesta mateixa setmana basades en l'Idescat, el pes industrial a Catalunya en percentatges de població activa cada vegada és més fort a les comarques d'interior que no pas a les àrees metropolitanes. Hi ha un cinturó més enllà del cinturó roig. Per estadística, doncs, ens correspondria una mica més d'indústria.