Opinió

Editorial

Consciència i autoestima

A 500 números d'un periòdic no s'hi arriba per casualitat ni amb voluntarisme. Les casualitats mai no duren 19 anys i el voluntarisme, tot i que sí que pot durar molt temps, no és suficient per treure una edició cada quinze dies. I aquí estem, havent publicat ja 500 números de SomGarrigues, 19 anys després d'aquelles primeres pàgines l'any 2000, a les quals havia precedit un número 0 donat a conèixer en el marc de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques.

Des d'un principi teníem clar que això havia de ser un mitjà de comunicació seriós i rigorós, homologable a qualsevol altre de professional; per això, sempre que es va poder, es va prioritzar que al capdavant hi hagués professionals. Hi ha hagut èpoques més precàries que altres, tenint en compte que el món de la comunicació ja ho és pràcticament en essència, però malgrat totes les dificultats, sempre s'ha tirat endavant, fent girar la roda per tal que les Garrigues comptessin amb un mitjà d'informació i comunicació propi. Ara, amb 500 números a l'esquena, es pot dir clarament que aquell objectiu inicial està assolit, molt consolidat i fet des de la professionalitat.

Han passat moltes coses entremig, naturalment, però n'hi ha una que, com un corrent de fons, pensem que és de les millors que s'han produït en el que ha transcorregut de segle XXI a casa nostra: la consciència de comarca. Avui, les Garrigues és una comunitat ben definida i molta més gent coneix o té referències de la vida social, política, econòmica que es cou als pobles que la conformen, inclosos els de les Garrigues històriques, un concepte que ha quallat i que, quan va néixer SomGarrigues, no era d'ús habitual. Creiem, humilment, que aquests 500 números han contribuït a fer-ho possible. L'autoestima garriguenca, malgrat totes les amenaces demogràfiques, és més forta ara que a finals dels 90, i volem pensar que també hi hem contribuït.

Tot plegat és possible, sobretot, pels subscriptors i anunciants, que han enfortit un mitjà que continuem convençuts que és necessari. De moment, nosaltres ja tenim el cap al número 501. I vindran el 502, el 503, el 504...