Opinió

Editorial

‘Benvinguts a pagès’, fent xarxa

A iniciativa de Prodeca, la Fundació Alícia i l'Agència Catalana de Turisme, aquesta quinzena se celebra, per quart any consecutiu, el Benvinguts a pagès, un cap de setmana en el qual explotacions de tot Catalunya obren les portes de forma gratuïta per mostrar finca, granja o ramat, molí, celler, obrador i tot allò que serveix per atansar els productes de la terra als consumidors. Es tracta d'una via per posar cara i veu al lloc d'on procedeixen els aliments, una forma d'establir l'anomenada traçabilitat.

En concret, a les Garrigues són deu les explotacions agràries que es podran visitar, a més d'una vintena d'activitats complementàries pensades per al format familiar. L'any passat van passar 600 persones per les Garrigues, amb una evident repercussió econòmica sobre els serveis a les persones, i enguany pot incrementar-se.

Una virtut del programa, a més de donar visibilitat a les explotacions, és el fet que, per un cap de setmana, posa en xarxa els productors d'aliments, anticipant el que podria ser una proposta de descoberta més estable en el temps. Tal vegada, no tots els productors mostrarien una disponibilitat tan àmplia però si es pogués mantenir una representació fixa o alterna d'aquesta oferta s'estaria començant a donar forma a allò que en termes del sector s'anomena un paquet turístic. És clar que tancar aquest paquet implicaria un treball més fi de concreció però, sense pretendre-ho, el Benvinguts a pagès és una base de partida.

Amb relació a fa uns anys, la comarca ja comença a disposar d'una xarxa de productors i establiments que no només pensen a produir, sinó que han internalitzat la cadena de valor que traça el fil entre aquesta producció i el consumidor final. I això en bona part consisteix a tenir un relat i saber-lo explicar. El Benvinguts a pagès és una oportunitat per explicar-nos. I explicar-nos és el que ens permetrà créixer.