Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Garantia Juvenil: dobles oportunitats

Fa cosa de 4 anys, segurament recordareu la Melero fent un nou anunci de la Generalitat, tan asèptic en la forma com suggeridor en el fons. Com a resposta a la pandèmia d'atur juvenil, ens presentava la Garantia Juvenil (GJ) i ens prometia en 4 mesos "una oferta de feina, pràctiques laborals, formació o un itinerari d'emprenedoria".

Els que ens dediquem a la formació, l'orientació laboral i, en general, a les polítiques d'ocupació, vam rebre la notícia amb una mescla d'esperança i temor sobre com es desplegaria el decret llei. Dos anys després, i analitzant-lo en clau comarcal, penso que ha estat i és una bona oportunitat.

En primer lloc, ho és pels ajuntaments i ens locals. Els nostres ajuntaments tenen la capacitat de contractació que tenen: per dir-ho fi, molt escassa o pràcticament nul·la. La GJ sovint suposa l'oportunitat de donar feina a un/a jove durant 6 mesos i donar un impuls a projectes que massa sovint queden guardats en un calaix. Parlo de projectes de promoció turística contractant un dinamitzador/a; o millorar o crear nous espais verds del poble amb un/a jardiner/a; o potser realitzar un cens de vivendes buides i avaluar-ne l'estat a través d'un/a arquitecte/a tècnic/a com a punt de partida d'una futura borsa d'habitatge. Són només 3 exemples, però les possibilitats són molt àmplies.

Per altra banda, el nostre jovent acabat de titular, davant un mercat de treball exigent, marcat per la temporalitat i on sovint no es respecten les categories professionals (quants cops hem vist ofertes de personal administratiu on es demana ADE i es paga poc més del salari mínim?), també ho pot aprofitar. Treballar per l'administració durant 6 mesos, aprendre en un entorn laboral i fer-ho al costat de casa és un petit oasi.

Finalment, com a comarca, també ens serveix per captar talent als nostres pobles. Disposar de joves amb titulacions superiors ens enriqueix i crea les bases per a futurs projectes, ja siguin de poble o de vida.