Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

La cosa petita ens cau bé

Escric aquestes línies encara amb la feliç ressaca que m'ha deixat el festival Rodautors. Per qui s'ho va perdre, es tracta d'una iniciativa que va reunir prop d'una vintena de cantautors/es, d'aquelles que encara no omplen pavellons però que de talent en van sobrades, amb una programació continuada durant tot el cap de setmana, en petit format i amb tantes dones com homes damunt de l'escenari. Es tracta, també, d'un festival itinerant que escull cada any un poble bonic de menys de 500 habitants i per a orgull de totes les Garrigues, enguany fou Torrebesses.

Lluny de massificacions, borratxeres i produccions enllaunades i en sèrie, aquest festival proposava escoltar la música més que consumir-la, tot fent una cervesa o vi ecològic fet a prop de casa i menjant, també, productes de la terra. El festival i el poble van sumar sinergies i es van programar estands amb productors i visites guiades.

Amb totes aquestes propostes, ja us podeu imaginar quin va ser el resultat: Torrebesses va estar ple de vida i cultura durant tot el cap de setmana (i de ben segur l'organització en va sortir encantada).

Ja ho sabem, aquesta no és pas l'única experiència d'aquestes característiques que es fa a la comarca. Actuacions de petit format, amb música, poesia o altres formes d'art, i relacionades amb la natura, el patrimoni i teixit productiu n'hi ha una colla més. I sempre que penso en el tema, em venen al cap les enyorades Delicadeses...

Sigui com sigui, penso que als nostres pobles els escauen aquest tipus de propostes. No vol dir que no siguin compatibles amb altres de més gran format, però de ben segur que la cosa petita i ben pensada, agradable i vinculada amb l'entorn, ajuda a construir un relat que ens és favorable i a explicar i donar a conèixer el millor que tenim (patrimoni, productes, la nostra gent). I és que sovint, als pots petits hi ha la bona confitura.