Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

La manera de fer

El gens enyorat Mariano Rajoy va fer cèlebre la frase que resa que "els catalans fan coses", i de raó no n'hi falta. Ara bé, hi ha coses i coses i, també, maneres i maneres. Permeteu-me que en contraposi unes quantes de ben recents i amb la comarca com a protagonista.

Hi ha persones que sovint fan activitats a través d'entitats, associacions, ajuntaments... com poden ser sopars grocs, murals, concerts, cercaviles, xerrades, exposicions, programar teatre, etc. per tal de recollir fons per les preses i exiliades polítiques o per reivindicar la independència del país. Són activitats col·laboratives, obertes i públiques, on tothom qui vol hi té cabuda. I, en canvi, n'hi ha d'altres en què actuen quatre, encaputxats, vestits amb roba paramilitar i de nit.

Les primeres persones són de la comarca, de tots i cadascun dels pobles. Els altres quatre, ves a saber d'on venen.

A les primeres activitats hi veurem dones, homes, joves i grans, de tots els orígens i condicions. En canvi, els altres tots són homes.

Finalment, els actes de les primeres es caracteritzen per la reivindicació pacífica i cívica i, sovint, festiva i alegre (malgrat tot). En canvi, els altres arriben amb pals i serres, es pengen de pancartes fins a arrencar-les, treuen senyals i trenquen plafons a trompades.

Per si no n'esteu al cas, el SomGarrigues ens informava que fa uns dies aquests individus van fer destrosses a pobles com ara Vinaixa, la Granadella, els Torms, Llardecans, Bellaguarda, Torrebesses, Sarroca, Juneda, les Borges Blanques, Alcanó, Granyena o Maials.

Siguis o no independentista, només veient la manera d'actuar d'uns i altres, cada cop resulta més fàcil posicionar-se. I és que la manera de fer diu molt de cadascú.