Opinió

Editorial

Repensar-se

L'escola de la Pobla de Cérvoles, tristament tancada el curs passat, 2018-2019, reviu amb una Aula de Música. Els alumnes, però, no seran nens, sinó una variada quinzena de persones del poble, d'entre 15 i 80 anys que hi faran classes de música en cap de setmana. Ho faran fora del circuit reglat i en l'àmbit del voluntariat, però amb vocació de rigor màxima i seguint el pla d'estudis de qualsevol centre del departament d'Ensenyament. D'això se'n diu, exactament, repensar-se, i mostra una possibilitat per a aquells pobles que han perdut l'escola en els darrers anys i que encara mantenen els edificis en un estat raonablement correcte o rehabilitable per a un nou ús amb una mínima inversió.

Quan la falta de recursos és clamorosa per totes bandes, essent la falta de gent la més insalvable de totes, només queda la imaginació, les bones idees. I, en aquest cas, cal felicitar la iniciativa perquè obre una opció realment viable i replicable a altres llocs, ja que el problema de la falta de nens, de moment, no és un problema per a les franges d'edat que estan per damunt. I l'oferta formativa per a aquestes generacions pot existir i pot funcionar, tal com s'ha demostrat amb les aules d'extensió universitària per a la gent gran, que omplen la capacitat de les sales a cada sessió programada. Ben segur que aquests espais que van quedant sense el seu ús originari poden reutilitzar-se, sigui dins del món de la formació, sigui per al teletreball o treball a distància, sigui pel que sigui segons cada realitat local.

En aquest sentit, resulta indispensable disposar d'un bon ample de banda de connexió a Internet, o sigui, la fibra òptica. Aquest és un element a partir del qual els pobles petits poden començar a plantejar-se més coses, a fer un salt endavant respecte a la situació actual. La qüestió és tenir la ment oberta i requerir al departament de l'Administració que correspongui, en aquest cas, Ensenyament, la cessió dels espais, en el règim que sigui. Si les escoles, amb tota la lamentació possible, ja no poden fer d'escoles, almenys que siguin útils per a la gent que queda al territori.