Opinió

Editorial

Contra el despoblament, escoles innovadores

Arbeca s'ha adherit al projecte Aliança Educació 360, impulsat per la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i la Diputació de Barcelona. Aquest projecte promou que el procés d'aprenentatge sigui un continu entre dins i fora de l'escola, amb la implicació de tots els agents locals. L'objectiu és que les polítiques públiques es coordinin de manera transversal per garantir que l'educació tingui una continuïtat entre l'escola i l'espai públic. Es tracta d'una filosofia similar a les famoses ciutats educadores i en la línia dels Plans Educatius d'Entorn (PEE), que fa uns anys es va voler impulsar a les Borges implicant professorat, institucions, entitats i famílies.

Els PEE o el projecte ara impulsat a Arbeca representen una oportunitat per al món rural i, en especial, per a comunitats petites, en què la coordinació entre els agents pot resultar més simple i ràpida. Qualsevol persona atenta als canvis socials pot intuir que en el futur, i ja ara, hi ha molts joves que determinen el seu espai de residència en funció de l'escola dels fills. Famílies que busquen escoles en què els fills puguin créixer en un entorn natural, pròxim, saludable, més humà, en un lloc, en definitiva, on els nens formen part d'una comunitat coneguda, on poden desplaçar-se pel carrer amb tranquil·litat, jugar-hi i relacionar-se. Arreu, i també a les Garrigues, proliferen iniciatives diverses, entre elles, les escoles bosc. Aquest factor, impensable fa uns anys, en què la feina era la principal i gairebé única consideració a l'hora de triar la residència, sumat a la implosió de les diferents variants del teletreball i el gradual creixement dels treballadors autònoms, representa una finestra d'oportunitat per a aquells pobles que encara tenen la sort de poder mantenir l'escola oberta. També constitueixen un motiu per redoblar els esforços a evitar el tancament a aquells pobles que pateixen per la continuïtat a curt termini.

L'escola no només serveix per fer millors persones i millorar una societat. En territoris poc poblats com les Garrigues poden ser també una eina per fixar i recuperar habitants.