Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Cantar a les Garrigues

El 29 de desembre de 2019 va tenir lloc a l'església parroquial de les Borges Blanques el concert que tancava els actes del cinquantè aniversari de l'Orfeó Terrall. Un llibret commemoratiu recull la història d'aquest mig segle a través dels seus directors i directores, la majoria fills de les Borges, la resta vinculats a la capital o residents en alguna població garriguenca. És el cas de M. Lluïsa Piñero, actual directora de l'entitat coral borgenca, mestra i llicenciada, doctora en musicologia i amb estudis superiors de música i piano, que també dirigeix la Coral Olivera de Castelldans i la de Sant Llorenç de Morunys. A Castelldans l'uneix un lligam prou fort, ja que, a més de viure-hi, des de 1992 fins al 2002 ja va dirigir la Coral Olivera, formació que torna a assajar des del 2010, i que el 2017 va celebrar els seus 25 anys.

Mn. Anton Bru, que exercí de mossèn a Arbeca des de 1965 fins a la seva mort, el 2015, dirigí l'Orfeó Terrall entre 1975 i 1977. A les Garrigues també dirigia la coral de Cervià, ara ja extingida, i la Coral L'Harmonia d'Arbeca, formació que es va dissoldre l'any 2014 després de 109 anys de trajectòria -primer com a cor de Clavé i després, des de 1969, com a coral de veus mixtes- i de la qual en fou l'alma mater durant 45 anys, compartint la direcció des dels inicis amb el músic arbequí Manuel Gras.

A l'Orfeó Terrall la majoria de cantaires són borgencs. Però el 1996, quan el Cor Junedenc es va desfer, s'hi van afegir una bona colla dels que hi cantaven. Alguns encara hi canten, altres formen part del Cor Juneda Canta, creat fa poc més de dos anys i dirigit pel junedenc Josep Rosinach. A Juneda, a més, compten amb la Massa Coral "Lo Coro", un cor de Clavé de veus masculines que va néixer fa més de vuitanta anys.

Els inicis de l'Orfeó Terrall tenen a veure amb Josep Aran, qui ajudava en els assajos de la formació coral. Aran va fundar l'any 1954 l'Orfeó Veus del Camp del Soleràs, l'entitat coral en actiu més antiga de la comarca, i que ha compartit amb l'orfeó de les Borges nombrosos concerts i cantates i algun enregistrament sonor. A les Garrigues hi havia també les corals infantils, la majoria reconvertides en els diferents cors de l'Escola de Música comarcal, i també els Cantadors, encara presents el 2015 al Soleràs, la Floresta, la Granadella, Cervià, Tarrés, el Vilosell, Juncosa, el Cogul, l'Espluga Calba i Juneda, com recull el llibre Los Cantadors de Rafael Dalmau Editor. Mentre hi hagi cantaires, cantadors i cantadores hi haurà música a la comarca, un patrimoni immaterial que no hauria de morir mai.

Montse Esteller