Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

La Ferreria. Col·lecció d'eines de cal Ferrer

A Tarrés, l'antic corral de cal París, situat a la plaça de darrera l'ajuntament, s'ha rehabilitat per exposar-hi el conjunt d'eines i d'elements que contenia la ferreria situada als baixos de cal Ferrer -una de les cases del poble, al carrer Montserrat-, on vivia Francisco Pujol Pelegrí (1900-1982), l'últim ferrer de Tarrés. En la darrera etapa de la seva vida -ja vidu- el van cuidar els seus cunyats, Ramon i Teresa, i quan morí els va deixar en herència la ferreria. Ramon no va voler desfer-se mai de cap de les eines i peces del taller, ja que el ferrer sempre li havia demanat que es quedessin al poble. Complint els seus desitjos, el conjunt es va donar a l'Ajuntament.

L'any 2010 Arnau Galí, a través d'un ajut de l'IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya), va fer l'inventari complet de tots els estris del ferrer. La col·lecció està formada per més d'un centenar de peces, de les quals en destaquen: el fornal, la manxa, l'enclusa, el trepant de sobretaula, el banc de treball i la mola d'aigua. A part d'aquests elements més grans, el conjunt compta amb totes les eines necessàries per desenvolupar les feines pròpies de l'ofici: les de forjar -com el mall-, les de ferrar -com el botavant, les mordasses, el tallant o el desferrador-, les de mesurar -com la sentenella, el compàs, l'escaire o el peu de rei-, les de subjectar -com les tenalles-, les de foradar o tallar -com l'escarpa, la serra o les broques-, i les que protegien el ferrer mentre treballava, com el davantal o les ulleres.

El Francisco era un pagès que dedicava part del temps de treball a fer de ferrer, molt destre en el ferratge d'animals. Les seves bones mans feien que vinguessin a ferrar mules i matxos des d'altres pobles de l'entorn. També es dedicava a fer i reparar eines del camp, així com objectes funcionals o decoratius de les cases com baranes, reixes o portatorretes, per posar-ne alguns exemples. La Ferreria ha estat possible gràcies a un acte de generositat -una donació al poble- immens que poques vegades es produeix. Calia aprofitar-ho, doncs, per donar-li visibilitat i poder gaudir d'aquesta valuosa col·lecció que s'ha completat amb la donació per part de diversos veïns d'eines del camp i elements decoratius elaborats també per ell. A partir del 20 de setembre, si passeu per Tarrés, no deixeu de visitar La Ferreria.

Ramon Maria Arbós