Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Sense novetats a l’arxiu comarcal

El gener d'aquest any que s'acaba, en una visita a les Borges, i en el marc de la Fira d'Oli, el president de la Generalitat i la consellera de Cultura, Quim Torra i Laura Borràs, van expressar la intenció del Govern d'iniciar les obres de l'arxiu comarcal garriguenc durant el 2019. Acabem l'any sense novetats. El de les Garrigues, l'Alta Ribagorça i el Moianès són els únics arxius comarcals que falten a Catalunya.

Els greuges de no disposar d'un espai físic a la comarca per conservar una part del patrimoni els trobem ara i segurament seran irreparables en un futur. Els edificis que acullen patrimoni són quelcom més que simples continents. Són garants i generadors de cultura. En una comarca com la nostra, amb tan pocs equipaments culturals, no ens podem permetre el luxe de demorar més la posada en marxa del nostre reivindicat arxiu.

Conec de prop l'exemple del Cogul i la importància del fet que els espais patrimonials disposin d'espais mediadors, que són pont entre el patrimoni, els individus i la comunitat. En el cas del Cogul, és un centre d'interpretació que ha permès repensar la mediació patrimonial i l'accessibilitat al coneixement, ha generat nous recursos, ha creat un programa educatiu, ha treballat amb les portes obertes a les noves pedagogies i, el que és més important, ha tornat a inserir-nos al territori. Ser un indret d'acollida ha permès rebre tothom. I aquest valor l'ha convertit en un espai transversal.

Resulta difícil definir què és patrimoni. El patrimoni és un discurs, una apropiació, una construcció que ha de fer-se per reconèixer-lo i que forma part de la memòria individual i col·lectiva. I què són els edificis que acullen patrimoni ? Són edificis receptors i la garantia dels recursos que necessitem per cuidar i preservar el territori, i que es converteixen en cultivadors de continguts. Permeten dinamitzar la comarca generant confiança, respecte i millorant l'autoestima col·lectiva. És per això, que les Garrigues necessiten ja l'arxiu comarcal obert i amb professionals treballant-hi. D'aquesta manera garantirem la conservació del patrimoni existent i el que es genera a la comarca, com a centre cultural multidisciplinari. No ho podem dir més clar; ho diem més fort?

Anna Torres