Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

El nostre paisatge

Quan pensem en el paisatge de les Garrigues ens venen al cap camps d'oliveres, cabanes de volta i murs de pedra seca. Després de cinc anys estudiant les plantes emprades pels garriguencs i garriguenques, m'adono que ara en el meu paisatge de les Garrigues també hi ha el coscoll, el romer, el te de roca, la sajolida, el timó o la botja, entre d'altres, però no hi són les plantes únicament com a tal, sinó també tots els usos que la gent de la nostra comarca els ha donat al llarg dels anys.

Fins a un total de quatre-centes vint plantes formen part d'aquest inventari etnobotànic garriguenc, algunes de les quals especialment interessants ja que són exclusives de regions àrides o semiàrides i no havien estat citades encara en l'àmbit català. Plantes medicinals per fer baixar la pressió, per als constipats o per al xarampió, però també alimentàries per menjar en forma d'amanida o per posar al tupí, així com també aquelles usades per fer escombres, forques i altres estris necessaris per treballar la terra, en són només un exemple.

Potser molts de vosaltres pensareu que això són coses d'abans i que ara no serveixen per a res, que no ens cal recollir tota aquesta informació si podem anar a la farmàcia o al supermercat. Segurament teniu part de raó, però per un moment penseu com d'útils que van arribar a ser totes aquestes plantes anys endarrere per als garriguencs i quan sortiu a caminar i observeu les plantes que teniu al voltant les veureu amb uns altres ulls i us despertaran un cert interès. Aquest saber associat a les plantes és un tresor que també forma part del nostre paisatge, de la nostra identitat. És per això que és important conservar-lo igual com ho fem amb la resta de patrimoni.

Per la meua part, només em queda donar les gràcies a tots els que m'heu obert la porta de casa vostra i m'heu ensenyat a entendre com eren i com són les Garrigues i la seva gent a través de les plantes, gràcies per tanta saviesa, humilitat i senzillesa.

Airy Gras Mas