Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Passejar per les Garrigues (2)

Passejar per les Garrigues és un dels millors plaers que ens podem regalar. Uns ho fem caminant, altres van amb bicicleta, i inclús també n'hi ha que es desplacen amb el cotxe en aquell lloc recòndit on es pot gaudir de la natura amb tota tranquil·litat. Durant tots els dies de l'any la bellesa de la comarca es mostra de formes diferents, quan floreixen els ametllers o els olivers, els camps verds del sembrat i més tard aquell color vermellós que hi donen les roselles, fins al groc que ens demostra que és temps de la sega, els colors de la tardor, tot, en fi, és un gran joc visual i olfactiu perquè tots el puguem gaudir.

No ens descuidem de les tardes de l'estiu quan la marinada refresca les nostres poblacions de la calor diària, o quan la boira embolcalla els pobles del pla i les poblacions més altes poden gaudir del sol. Però quan ens endinsem als boscos de la comarca, veiem l'estat d'abandonament, arbres que degut a les nevades estan trencats i encara resten a terra podrint-se, el sotabosc que cada cop està més abandonat. Això pot portar que, en un estiu molt calorós, s'escampi un incendi, fet que seria una gran desgràcia per a la nostra comarca. Perdre la vall del Set seria un pèrdua irreparable.

El més lamentable que trobem als boscos són els papers, els pots de llauna, els vidres i residus de la construcció, etc. I jo em pregunto: per què menyspreem la natura? Ella ens dona el millor i nosaltres, què fem? Si no comencem a respectar-la, fins quan durarà la gran bellesa que ens ofereix la natura? El dia que la naturalesa ens digui prou, la nostra vida se'n ressentirà i no tindrem res per canviar-ho. Les nostres vies de comunicació, malgrat que no estan en les millors condicions, ens donen un servei. Les seves cunetes també estan plenes d'escombraries. I jo em pregunto: per què no les llencem als contenidors que hi ha a tots el pobles?

Els nostres pobles de les Garrigues són els millors espais per passar-hi uns dies o per viure-hi tota una vida. Avui, malgrat que molts ajuntaments estan fent el possible per evitar-ho castigant amb multes, en molts carrers ens trobem defecacions d'animals. Ells no en són els culpables. I jo em pregunto: per què no recollim les seves defecacions com ja ho fan alguns?

Conservem la natura, tinguem nets els carrers i respectem les flors que els veïns i els ajuntaments hi exposen. Són el complement per donar més resplendor als pobles.

Ramon Miró