Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

Diners sota la rajola

Una de les meves virtuts i mancances és tenir sempre un ull en el futur. Com a empresari m'ha servit per tenir èxit en previsions i gestions estratègiques.

L'actualitat demana parlar dela Covid-19, dels que han patit les conseqüències directes i immediates d'aquest virus dels trons. Parlar de morts, infectats i altes ha marcat l'agenda dels mitjans de comunicació i dels polítics. Però això només és la punta de d'iceberg, les causes indirectes dels pròxims mesos i anys semblen incertes i encara no han saltat a la primera plana dels diaris. Les previsions econòmiques consensuades apunten a un atur superior al 25%, una reducció del PIB del 10% i un deute públic per sobre el 120% del PIB. Els ingredients perfectes per una crisi que podria superar la del 2008 i que comportarà amb total seguretat retallades en inversió al món rural, reducció del pressupost d'educació i salut, retallades enajudes a explotacions agrícoles i ramaderes...

Moments de crisi són també oportunitats de canvi, canvi cap a nova cultura econòmica i de l'estalvi, on confiem menys en ajudes i subsidis del pare Estat i més en la nostra capacitat d'autogestió.